tort czekoladowy drip cake
Torty,  Ciasta,  Desery,  Urodziny

Czekoladowy tort drip cake

Ten czekoladowy tort drip cake to jeden z pierwszych tortów w moim wykonaniu i w końcu doczekał się miejsca na blogu. Czekoladowy biszkopt przełożony kremem kajmakowym i frużeliną z owoców leśnych. Na wierzchu tynk milky way i drip z ciemnej czekolady. Spróbuj koniecznie!

Zachęcam Cię również do lektury artykułu „Akcesoria do tortu” – dowiesz się z niego czego używam do wypieków, co polecam a co uważam za przydatny, ale nie konieczny gadżet.

Jak wykonać podobny tort krok po kroku w formie wideo możesz zobaczyć na filmie umieszczonym na dole wpisu. Wszystkie kroki robimy analogicznie.

Czekoladowy tort drip cake – średnica 20 cm

  1. Biszkopt czekoladowy
  2. Krem kajmakowy
  3. Frużelina z owoców leśnych
  4. Nasączenie
  5. Tynk milky way
  6. Drip czekoladowy
  7. Składanie tortu

Biszkopt czekoladowy

Porady jak upiec idealny biszkopt znajdziesz w artykule na moim blogu – kliknij tutaj.

  • 5 jajek (temp. pokojowa)
  • 175 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g kakao

Białka oddziel od żółtek. Ubij je na sztywną pianę, następnie łyżka po łyżce dodawaj cukier i miksuj na najwyższych obrotach aż cukier całkowicie się rozpuści. Kolejno dodaj żółtka i ubijaj do połączenia składników. Mąkę wymieszaną z kakao przesiej i dodaj w dwóch porcjach do ubitych z cukrem jajek. Bardzo delikatnie wymieszaj a następnie przełóż do formy. Piecz przez około 35-40 minut w temperaturze 160 stopni (góra dół).
Upieczony biszkopt upuść na blat z wysokości ok 20 cm. Wystudź, obkrój boki i wyjmij z rantu. Podziel na trzy blaty.

Krem kajmakowy

  • puszka kajmaku (dobrze schłodzonego)
  • 250 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 2 łyżki miękkiego masła

Wszystkie dobrze schłodzone składniki (najlepiej przez całą noc) umieść w misie miksera wraz z miękkim masłem i zmiksuj krótko do uzyskania gładkiego kremu.

Frużelina z owoców leśnych

  • 300 g mrożonych owoców leśnych
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej + łyżka wody
  • łyżeczka żelatyny + łyżka wody

Owoce podgrzej z cukrem aż puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą i dodaj do owoców, gotuj jeszcze 2 minuty. Następnie zdejmij garnek z palnika i dodaj namoczoną w łyżce wody żelatynę, dokładnie wymieszaj i pozostaw do wystudzenia i lekkiego stężenia.

Nasączenie

  • pół szklanki ciepłej wody
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka cukru

Sok z cytryny wymieszaj z wodą i cukrem.
Do nasączenia biszkoptu możesz też użyć kompotu np. wiśniowego.

Tynk milky way

  • 200 g miękkiego masła
  • 50 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 90 g mleka w proszku

Mleko z cukrem podgrzej do momentu aż cukier się rozpuści, wystudź a następnie dodaj mleko w proszku i dokładnie wymieszaj do uzyskania gęstej pasty.
Masło utrzyj na puszystą masę (około 10 minut) a następnie łyżka po łyżce dodawaj pastę z mleka w proszku. Miksuj tak długo aż powstanie gładki krem. Ostatnie kilka minut zmniejsz obroty miksera aby tynk nie był mocno napowietrzony, pozwoli to uniknąć tzw. „dziur w kremie”.

Drip czekoladowy

  • 60 g śmietanki kremówki
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 20 g czekolady mlecznej

Śmietankę podgrzej a następnie dodaj pokruszoną czekoladę. Wymieszaj dokładnie do całkowitego rozpuszczenia czekolady, przestudź.

Składanie tortu

Pierwszy blat biszkoptu umieścić na podkładzie, nasączyć, wyłożyć połowę kremu kajmakowego. Wokół brzegu wyłożyć więcej kremu tak by w środku powstało wgłębienie, w które wykładamy połowę frużeliny.
Zakładamy rant i przykrywamy drugim blatem biszkoptu, nasączamy, wykładamy drugą połowę kremu i frużeliny -postępujemy dokładnie w ten sam sposób jak za pierwszym razem.
Przykrywamy trzecim blatem biszkoptu, lekko dociskamy, nasączamy. Chłodzimy w lodówce przez minimum 4 godziny. Najlepiej pozostawić go na całą noc w lodówce i dopiero następnego dnia otynkować.
Wyjmujemy z lodówki i nakładamy pierwszą, cienką warstwę tynku. Ponownie wstawiamy do lodówki i chłodzimy 15-20 minut a następnie nakładamy kolejna warstwę tynku. Ponownie chłodzimy.
Dekorujemy lekko tężejąceym dripem czekoladowym i owocami.

Do dekoracji możesz użyć dowolnych owoców, ciastek, cukierków i czego tylko zapragniesz. Możesz się zainspirować zdjęciami mojego tortu – będzie mi bardzo miło.

Film krok po kroku

Będzie mi miło jeśli zasubskrybujsze mój kanał na YouTube. W ten sposób nie przegapisz żadnego nowego filmu.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

Jeśli masz jakieś pytania dotyczące przepisu – śmiało pisz w komentarzu lub w wiadomości prywatnej na Instagramie. Chętnie pomogę.

2 komentarze

  • Marzena

    Witam, jaka pojemność masy kajmakowej? Robiłam tort ale Krem kajmakowy mi się rozpływał i niestety całość była do wyrzucenia….Zastanawiam się czy właśnie nie dałam za dużo kajmaku w stosunku do reszty 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *