Rogale z powidłami
Pyszne rogaliki drożdżowe wypełnione powidłami lub marmoladą – czy może być coś lepszego do popołudniowej kawusi? Ciasto nie wymaga długiego wyrastania więc zrobisz je w mgnieniu oka 😉
Rogale możesz dodatkowo posmarować lukrem.
Rogale z powidłami
Składniki na ok 50 sztuk:
- 750 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 250 g masła
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 180 g jogurtu naturalnego (możesz też użyć śmietany 18%)
- 55 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- dodatkowo 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania rogali
- powidła lub marmolada do nadziewania (Przepis na pyszne domowe powidła znajdziesz tutaj.)
Rogale – wykonanie:
Masło rozpuścić i schłodzić.
Drożdże rozmieszać z cukrem, jogurtem lub śmietaną i dwiema łyżkami mąki, odstawić na około 10 minut aż drożdże ruszą.
Mąkę, sól, jajka, wystudzone masło oraz zaczyn z drożdży połączyć i wyrobić gładkie ciasto. Możesz zrobić to ręcznie lub za pomocą robota kuchennego z hakiem.
Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i zostaw na chwilę (5-10 minut) aby odpoczęło. W tym czasie przygotuj stolnicę, wałek oraz blaszki, które należy wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotuj także powidła, dżem lub marmoladę.
Kawałki ciasta wałkuj na kształt okręgu, wycinaj trójkąty, nakładaj dżem i zwijaj rogaliki.
Układaj na blaszce, przykryj ściereczką na około 10 minut w celu napuszenia.
Posmaruj roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka.
Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz około 15 minut.
Sprawdź inne moje przepisy i szukaj codziennej dawki inspiracji na moich mediach społecznościowych.