Drożdżowe babeczki z czekoladą
Pyszne, zakręcone i fikuśne drożdżowe babeczki z czekoladą – mega pyszne! Zapach czekolady unoszący się w całym domu to dodatkowa zaleta tych cudeniek 😉
Mam nadzieję, że dasz się skusić chociaż na jedną?
Film krok po kroku jak wykonać takie drożdżowe babeczki z czekoladą znajdziesz na moim profilu na Instagramie (kliknij tutaj) oraz na Facebooku (kliknij tutaj). Zapraszam Cię do obserwowania – dzięki temu nic Ci nie umknie 😉
Drożdżowe babeczki z czekoladą
Składniki – 8 sztuk:
- 100 ml ciepłego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- łyżka cukru
- 1 jajko
- 40 g rozpuszczonego i schłodzonego masła
- 230 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- szczypta soli
- łyżka miękkiego masła
- 50 g ciemnej czekolady
W ciepłym mleku (nie gorącym) rozprowadź drożdże z łyżką cukru, dodaj łyżkę mąki z ilości podanej w przepisie, przykryj i odstaw na kilka minut aż drożdże ruszą.
Do rozczynu dodaj jajko, pozostałą mąkę, szczyptę soli oraz rozpuszczone i schłodzone masło. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego około 10 – 15 minut. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełóż na blat i rozwałkuj na kształt prostokąta.
Ciasto posmaruj miękkim masłem a następnie posyp startą na tarce czekoladą.
Złóż ciasto na trzy – od góry 1/3 szerokości do środka i następnie nakryj dolną warstwą ciasta od dołu. (patrz film)
Podziel na 8 równych kawałków. Każdy z nich natnij do 2/3 wysokości na trzy części. Spleć warkocz a następnie zawijając go do góry uformuj kulkę- babeczkę.
Tak przygotowane ciasto włóż do foremki na babeczki.
Przykry i pozostaw do ponownego wyrastania na około 10 minut.
Piecz w temperaturze 180 stopni około 20-25 minut.
Smacznego!
Spróbuj innych drożdżowych wypieków – znajdziesz je tutaj.
*Wpis zawiera linki afiliacyjne – kupując poprzez link zawarty w tekście wspierasz działanie mojego bloga za co bardzo Ci dziękuję!