Zupa porowa z klopsikami
Ta zupa porowa to prawdziwy HIT! Podbiła serca moich obserwatorów na Instagramie już jakiś czas temu. Idealna na szybki, sycący i smaczny obiad. Wypróbuj ją koniecznie a potem wróć i napisz w komentarzu czy Tobie też ten pomysł na obiad przypadł do gustu?
Zupa porowa z klopsikami
Składniki:
- 2 duże pory – wybieraj te, które mają jak największą białą część
- łyżka masła
- 3-4 ząbki czosnku
- około 2 litrów wody (możesz też użyć bulionu lub rosołu)
- około 1/2 kg młodych ziemniaków
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- łyżka domowej jarzynki
- pieprz
Pora drobno siekamy i smażymy na maśle. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty. Całość zalewamy wrzątkiem i dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu a w międzyczasie przygotowujemy pulpeciki.
Pulpeciki:
- 1/2 kg mięsa mielonego z indyka (najlepiej z udźca)
- jajko
- pieprz
- łyżeczka granulowanego czosnku
- łyżeczka domowej jarzynki
- łyżeczka czerwonej papryki
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy w misie. Odrywamy po kawałku mięsa i formujemy malutkie pulpeciki, a następnie obtaczamy je w mące i wrzucamy do gotującej się zupy. Obtaczanie w mące nie jest konieczne i możesz pominąć ten etap. Jeśli się na niego zdecydujesz Twoja zupa będzie trochę bardziej gęsta.
W szklance mieszamy:
- 150 g słodkiej śmietanki (30-36%)
- 50 g tartego parmezanu (możesz użyć więcej jeśli chcesz uzyskać bardziej wyrazisty smak sera)
Śmietankę wymieszaną z serem wlewamy powoli do zupy cały czas mieszając. Gotujemy kilka minut a następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Można również dodać łyżkę sosu sojowego, który wzbogaci smak dania.
Na koniec dorzucamy sporo siekanego koperku i gotowe!
Smacznego!
Wypróbuj także inne przepisy z kategorii ZUPY
2 komentarze
Anka
Pyszna. Zrobiłam zupę krem, potem dodałam klopsiki.
pszczółka robotnica
Bardzo się cieszę, że smakowała. Pozdrawiam serdecznie!