zupa porowa z klopsikami
Zupy,  Dania główne

Zupa porowa z klopsikami

Ta zupa porowa to prawdziwy HIT! Podbiła serca moich obserwatorów na Instagramie już jakiś czas temu. Idealna na szybki, sycący i smaczny obiad. Wypróbuj ją koniecznie a potem wróć i napisz w komentarzu czy Tobie też ten pomysł na obiad przypadł do gustu?

Zupa porowa z klopsikami

Składniki:

  • 2 duże pory – wybieraj te, które mają jak największą białą część
  • łyżka masła
  • 3-4 ząbki czosnku
  • około 2 litrów wody (możesz też użyć bulionu lub rosołu)
  • około 1/2 kg młodych ziemniaków
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • łyżka domowej jarzynki
  • pieprz

Pora drobno siekamy i smażymy na maśle. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty. Całość zalewamy wrzątkiem i dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu a w międzyczasie przygotowujemy pulpeciki.

Pulpeciki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego z indyka (najlepiej z udźca)
  • jajko
  • pieprz
  • łyżeczka granulowanego czosnku
  • łyżeczka domowej jarzynki
  • łyżeczka czerwonej papryki

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy w misie. Odrywamy po kawałku mięsa i formujemy malutkie pulpeciki, a następnie obtaczamy je w mące i wrzucamy do gotującej się zupy. Obtaczanie w mące nie jest konieczne i możesz pominąć ten etap. Jeśli się na niego zdecydujesz Twoja zupa będzie trochę bardziej gęsta.

W szklance mieszamy:

  • 150 g słodkiej śmietanki (30-36%)
  • 50 g tartego parmezanu (możesz użyć więcej jeśli chcesz uzyskać bardziej wyrazisty smak sera)

Śmietankę wymieszaną z serem wlewamy powoli do zupy cały czas mieszając. Gotujemy kilka minut a następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Można również dodać łyżkę sosu sojowego, który wzbogaci smak dania.

Na koniec dorzucamy sporo siekanego koperku i gotowe!

Smacznego!

Wypróbuj także inne przepisy z kategorii ZUPY

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *