kompot z rabarbaru i truskawek
Napoje

Kompot z rabarbaru i truskawek

Smak rabarbaru już zawsze będzie mi się kojarzył z dzieciństwem i wakacjami. Kompot z rabarbaru był nieodzownym elementem upalnych dni. Jedyne czego w nim nie lubiłam to pływających „farfocli”. Na szczęście od kiedy robię go sama przecedzam go przez sitko i problemy znikają same.
Pozostaje tylko smak wspomnień.

Kompot możesz zrobić z samego rabarbaru, ale ten z dodatkiem truskawek jest słodszy i łagodniejszy w smaku. Wypróbuj obydwa przepisy i sprawdź, który bardziej Ci smakuje.
Zapraszam do kuchni!

Kompot z rabarbaru i truskawek

Składniki:

  • pół kg truskawek pozbawionych szypułek
  • pół kg rabarbaru
  • 2 łyżki cukru (lub więcej jeśli lubisz bardziej słodkie)
  • 2 litry wody

Rabarbar pokrój na małe kawałki i włóż razem z truskawkami do dużego garnka. Całość zasyp cukrem, zamieszaj i zostaw na minimum pól godziny. Po tym czasie zalej przefiltrowaną wodą i zagotuj. Gotuj przez 10 minut na wolnym ogniu a następnie pozostaw w garnku do wystygnięcia.
Przecedź gotowy kompot przez sitko i ewentualnie dodaj cukru lub wody w zależności od Twoich upodobań.

Smacznego!

Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii NAPOJE

j zestaw szklanek z dzbankiem kupisz tutaj.

Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – jeśli kupujesz bezpośrednio poprzez link sprzedawca z Allegro zapłaci mi mały % ze swojej prowizji (zazwyczaj kilka groszy). Dla Ciebie cena pozostaje wciąż ta sama.
W ten sposób wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

kompot z rabarbaru i truskawek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *