Aperol Spritz
Aperol to jasnopomarańczowy ziołowy alkohol o charakterystycznym słodko – gorzkim smaku. Jednym z popularniejszych drinków z jego wykorzystaniem jest Aperol Spritz, na który przepis znajdziesz poniżej.
Aperol to aperitif pochodzący z Włoch, którego głównymi składnikami są goryczka, rabarbar, gorzka pomarańcza i chinowiec.
Aperol Spritz
- 50 ml Aperolu
- 75 ml Prosecco
- 25 ml wody gazowanej
- kostki lodu
- plasterki pomarańczy
Pomarańczę dokładnie umyj, sparz wrzątkiem a następnie pokrój w plasterki.
W szklankach lub kieliszkach umieść kilka pokruszonych kostek lodu. Do kruszenia lodu używam ubijaka barmańskiego (patrz tutaj). Następnie wlej Prosecco, dodaj Aperol i uzupełnij wodą gazowaną. Udekoruj plasterkami pomarańczy.
Smacznego 😉
Sprawdź propozycje z kategorii Sylwester na moim blogu.
Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojego bloga za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę tworzyć dla Ciebie nowe treści.