Zapiekanka cebulowa
Ta zapiekanka cebulowa to kolejny przepis z moich studenckich czasów. Z wyglądu całkiem podobny do słynnej paciaji, która mimo, że nie wygląda bardzo Wam przypadła do gustu. Tutaj mamy jednak wersję student de luxe bo jest i kurczak i nawet pieczarki 😉 Zapiekanka z ryżem gościła na naszym studenckim stole na wyjątkowe okazje.
Spróbuj i napisz jak Ci smakowało?
Zapiekanka cebulowa
Składniki:
- 300 g białego ryżu
- pierś kurczaka – podwójna
- około pół kg pieczarek
- 2 duże cebule
- duży jogurt naturalny lub śmietana
- 2 zupy cebulowe w proszku
- olej do smażenia
- pieprz
- żółty ser
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Pieczarki pokrój na małe kawałki i przesmaż z cebulą na rozgrzanym oleju, przypraw pieprzem.
Kurczaka pokrój na małe kawałki i przesmaż na rozgrzanej patelni.
Zupy cebulowe rozprowadź w jogurcie lub śmietanie.
W naczyniu żaroodpornym układaj kolejne warstwy:
- ryż
- przesmażony kurczak
- pieczarki z cebulą
- ryż
- jogurt z zupą cebulową
- żółty starty ser
Całość zapiekaj w temperaturze 180 stopni, około 10-15 minut do monety rozpuszczenia sera.
Smacznego!
Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii DANIA GŁÓWNE
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!