Uszka z grzybami
Oprócz pierogów na wigilijnym stole nie może zabraknąć uszek! Uszka do barszczu to uszka z grzybami i na takie podam Wam dziś przepis. Oczywiście nie musicie ich zjadać z barszczem. Doskonale smakują także polane masłem z odrobiną bułki tartej.
Uszka z grzybami
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 40 g masła
- 100 ml wrzątku
- pół łyżeczki soli
Masło rozpuścić we wrzątku i stopniowo dodawać do mąki z solą wyrabiając ciasto. Możesz użyć do wstępnego zarobienia ciasta robota kuchennego lub zagniatać ciasto ręcznie. Wyrabiać ciasto 7- minut aż będzie gładkie i elastyczne. Zawinąć w papier do pieczenia, nakryć miską i odstawić na około 20 minut.
Po tym czasie wałkować cienko partiami, resztę ciasta cały czas trzymając pod miską w papierze.
Wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać dokładnie brzegi. Pierożki zawinąć wokół palca i zlepić dwa przeciwległe końce. Patrz zdjęcia na dole wpisu.
Farsz:
- ok. 40 g leśnych grzybów
- cebula
- duża łyżka masła
- pieprz
- sól
Grzyby opłukać na sitku, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Odcedzić, wystudzić i bardzo drobno posiekać.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle, wystudzić i dodać do grzybów.
Przyprawić pieprzem i solą do smaku.
Farsz nakładać na ciasto, zlepiać jak podano wyżej.
Wykonanie:
Wpadaj po codzienną dawkę inspiracji na mój Instagram.