ruskie pierogi z farszem z ziemniaków, twarogu i cebulki
Dania główne,  Okazje,  Wigilia i Boże Narodzenie

Ruskie pierogi

Ruskie pierogi to inaczej pierogi galicyjskie popularne w Polsce i na Ukrainie. Mimo, iż ruskie, to w Rosji wcale tak znane nie są. Przygotowuje się je z farszem z rozgniecionego twarogu, ziemniaków i podsmażonej cebulki, doprawionego pieprzem.
Pierogi te są często podawane z okrasą lub śmietaną. Stanowią popularne danie obiadowe, ale można je też spotkać na wigilijnych stołach. U mnie w domu Wigilia bez ruskich to nie Wigilia – dzieciaki je uwielbiają!

Film jak wykonać piękną falbankę na pierogach na dole wpisu.

Ruskie pierogi

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • płaska łyżeczka soli
  • 80 g masła
  • 200 ml wrzątku

Mąkę przesiać na blat, dodać sól. We wrzątku rozpuścić masło, dodawać stopniowo do mąki i wyrabiać ciasto. Ciasto wyrabiać przez ok 10 minut. Zawinąć w papier do pieczenia, przykryć miską i zostawić na blacie na około 20-30 minut.
Wałkować partiami. Resztę ciasta trzymać zawinięte w papierze, nakryte miską aby nie wysychało.
Wykrawać kółka, nakładać farsz i zlepiać.

Farsz:

  • 250 g ziemniaków
  • 250 g twarogu
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • pieprz, sól

Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę razem z twarogiem. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle, dodać do masy. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!

Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojego bloga za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.

Spróbuj także uszek z grzybami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *