Tort dla piłkarza
Tort dla piłkarza to było nie lada wyzwanie! Ten powstał dla mojego małego osobistego na 6 urodziny i bardzo mu się podobał. Jeśli szukacie inspiracji na tort dla chłopca może właśnie ten przypadnie Wam do gustu.
Film krok po kroku znajdziesz na dole wpisu.
Wszystkie akcesoria i ich opis, których używam do wykonania tortu znajdziesz w artykule na moim blogu pt.: „Akcesoria do tortu”.
Tort dla piłkarza
- Biszkopt
- Krem śmietankowy
- Frużelina wiśniowa
- Nasączenie pomarańczowe
- Tynk z białej czekolady
- Składanie tortu
- Dekoracje
- Film krok po kroku
Biszkopt – średnica 21 cm
Przed pieczeniem polecam Ci przeczytać artykuł: „Jak upiec idealny biszkopt?” – znajdziesz go na moim blogu – kliknij tutaj.
- 8 jajek w temperaturze pokojowej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 240 g mąki pszennej tortowej
- 280 g cukru
Białka rozdzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę a następnie dodawać cukier łyżka po łyżce aż cukier całkowicie się rozpuści. Możesz to łatwo sprawdzić biorąc odrobinę piany i rozcierając ją między palcami. Jeśli nie wyczuwasz cukru, możesz zacząć dodawać żółtka. Zmniejsz obroty miksera, dodaj żółtka i miksuj tylko do połączenia składników. W dwóch porcjach dodaj przesiane i wymieszane ze sobą mąki, a następnie delikatnie wymieszaj razem z pianą z jajek zagarniając od dołu do góry.
Masę przełóż do formy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię ciasta.
Piecz w temperaturze 160-165 stopni około 40-45 minut. Zazwyczaj piekę biszkopt w trybie góra – dół, ale użycie termoobiegu też nie jest błędem. Biszkopt pieczemy do suchego patyczka a następnie upuszczamy na blat z wysokości około 20 cm.
Biszkopt pozostawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie obkrajamy wokół rantu i delikatnie go wyjmujemy. Dzielimy na blaty.
Krem śmietankowy
- 350 g śmietanki kremówki
- 700 g mascarpone
- 80 g cukru pudru
Dobrze schłodzoną śmietankę i mascarpone umieść razem z cukrem pudrem w misie miksera i zmiksuj na gładki, gęsty krem.
Frużelina wiśniowa
- 700 g wiśni (mogą być mrożone)
- 2 łyżki cukru
- 3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej + 3 łyżki wody
- 3 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wody
Owoce podgrzej z cukrem aż puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą i dodaj do owoców, gotuj jeszcze 2 minuty. Następnie zdejmij garnek z palnika i dodaj namoczoną w wodzie żelatynę, dokładnie wymieszaj i pozostaw do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Nasączenie pomarańczowe
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- 2 łyżeczki cukru
- 1/4 szklanki ciepłej wody
Wszystkie składniki dobrze wymieszaj aż do rozpuszczenia cukru.
Tynk z białej czekolady
- 320 g zimnego masła
- 200 g białej czekolady
- 80 g śmietanki kremówki 30%
Czekoladę i śmietankę rozpuścić razem w kąpieli wodnej. Ciepłą rozpuszczoną czekoladę wlać do misy w której umieszczono pokrojone na kawałki zimne masło. Ubijać na najwyższych obrotach do powstania białego kremu – może to potrwać nawet 10 minut.
Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i mieszać jeszcze 10 minut. Ten zabieg sprawi, że nasz krem będzie dobrze odpowietrzony a tynk na torcie nie będzie miał „dziur”.
Składanie tortu
- Na podkładzie umieść pierwszy blat biszkoptu, nasącz.
- Załóż rant
- Nałóż połowę kremu śmietankowego, wokół brzegu zrób obwódkę z kremu.
- W powstałe z kremu wgłębienie nałóż połowę frużeliny.
- Przykryj drugim biszkoptem i nasącz go.
- Wyłóż drugą warstwę kremu i frużeliny postępując analogicznie jak wcześniej.
- Przykryj trzecim blatem biszkoptu i nasącz go.
- Tort wstaw do lodówki na minimum 4 godziny a najlepiej na całą noc.
- Tort wyciągnij z lodówki, obkrój delikatnie i wyjmij z rantu. Nałóż pierwszą warstwę tynku i ponownie wstaw do lodówki na około 15-20 minut. Nałóż drugą warstwę tynku.
- Udekoruj tort.
Dekoracje
Dekoracje do swojego tortu kupiłam na Allegro:
- Trawa to opłatek waflowy – znajdziesz go tutaj.
- Bramka i piłkarze są w zestawie, ale nie musisz wykorzystywać wszystkich – kupisz je tutaj.
Film krok po kroku
Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!