Tarta z kremem mascarpone i truskawkami
No cóż mam powiedzieć – ta tarta z kremem mascarpone to NIEBO W GĘBIE!
Kruche ciasto wypełnione słodkim kremem, udekorowane owocami. Możesz dowolnie zamieniać owoce i gwarantuję, że będzie równie pysznie. Maliny, borówki, porzeczki czy morele – nie ma znaczenia! Będzie przepysznie! Mam nadzieję, że dasz się namówić i spróbujesz bo naprawdę warto.
Tarta z kremem mascarpone i truskawkami
Ciasto:
- 160 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 100 g zimnego masła
- 1 żółtko
Mąkę, cukier puder i masło posiekać na kruszonkę, dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto w kulkę. Zawinąć w folię spożywczą i umieścić lodówce na pół godziny.
⚠️UWAGA⚠️ Ciasto będzie bardzo miękkie i lepiące – nie przestrasz się.
Wyjmij ciasto z lodówki i wylep nim formę do tarty a następnie ponownie schowaj do lodówki na 30 minut.
Schłodzony spód nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Piecz 15-20 minut. Wyjmij z piekarnika i wystudź.
Spód posmaruj dżemem z czarnej porzeczki (ok 100 g).
Krem mascarpone:
- 250 g serka mascarpone
- 100 g śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Zmiksuj wszystkie składniki na gęsty krem. Rozsmaruj na kruchym spodzie z dżemem a na wierzchu poukładaj pokrojone na plasterki truskawki.
Smacznego!
Przepis video z instrukcją krok po kroku znajdziesz na moim profilu na Instagramie – kliknij tutaj.
Wypróbuj inne przepisy z kategorii CIASTA z mojego bloga.
Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!