szarlotka z bezą jabłecznik
Ciasta,  Desery,  Okazje,  Sylwester,  Urodziny,  Wielkanoc

Szarlotka z bezą

Szarlotka czy jabłecznik?
Nie ważne! Ważne, że pyszne! A ta szarlotka z bezą taka właśnie jest! Kruche ciasto połączone z soczystymi jabłkami a na wierzchu pyszna słodka beza – czy może być lepszy deser, zwłaszcza na jesienno-zimowe popołudnia? Myślę, że nie – zatem nie pozostaje Ci nic innego jak spróbować tego specjału.

Film krok po kroku znajdziesz na moim profilu na Instagramie – kliknij tutaj.

Szarlotka z bezą

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek (oddzielnie białko i żółtko)
  • 300 g zimnego masła
  • 6-7 soczystych jabłek
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szklanka cukru

Mąkę z proszkiem do pieczenia i masłem posiekać, dodać żółtka a następnie zagnieść ciasto. Nie przejmuj się jeśli ciasto nie będzie się lepiło w jedną zwartą kulę. Może być bardziej kruche i przypominać kruszonkę.
Podziel ciasto na trzy części – dwie duże i jedną malutką (wystarczy odłożyć tylko kawałek ciasta do starcia na samą górę).

Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach a następnie wymieszaj z cukrem waniliowym i cynamonem.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zetrzyj na tarce o grubych oczkach jedną dużą część ciasta. Wyłóż na nią jabłka a następnie zetrzyj na tarce drugą dużą część ciasta.

Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 30 minut.

Kiedy czas pieczenia będzie dobiegał końca zacznij robić bezę (około 10 minut przed końcem pieczenia).
Ubij białka na sztywną pianę a następnie łyżka po łyżce dodawaj cukier i miksuj tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści.

Wyjmij ostrożnie ciasto z piekarnika i wyłóż na nie bezę. Następnie zetrzyj na wierch malutką resztkę ciasta.

Wstaw ponownie do piekarnika i piecz jeszcze około 20-25 minut do zrumienienia bezy.

Smacznego!

Spróbuj także pysznej i szybkiej Szarlotki sypanej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *