Surówka Coleslaw
Coleslaw to popularna surówka na bazie białej kapusty a jej nazwa wywodzi się z języka niderlandzkiego od słowa koolsla, które jest skrótem koolsalade (surówka z kapusty). Ot taka ciekawostka 😉
Surówka idealnie sprawdza się do obiadu czy jako dodatek do mięs z grilla.
A przepis jest bardzo prosty więc nic tylko robić i jeść!
Składniki:
- 1/2 główki białej kapusty
- marchewka
- małe jabłko
- kawałek pora – biała część (ok. 5 cm)
- natka pietruszki ok. 2 łyżki
Kapustę i por bardzo drobno posiekaj. Możesz też zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchewkę i jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj.
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- łyżka jogurtu naturalnego
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka chrzanu
- sok z połowy małej cytryny
- łyżeczka miodu
- pieprz, sól
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Polej sosem surówkę, najlepiej na około 10-15 minut przed podaniem.
Idealnie sprawdzi się jako dodatek do Kotletów z płatków owsianych, na które przepis znajdziesz na blogu.
Smacznego!
Jeden komentarz
Trzydziesci_plus
Nie ma lepszej surówki. I pasuje w zasadzie do każdego obiadu 😁