sernik z brzoskwiniami i pianką
Ciasta,  Okazje,  Urodziny,  Wielkanoc,  Wigilia i Boże Narodzenie

Sernik z brzoskwiniami

Pyszny sernik na kruchym spodzie i delikatną pianką na wierzchu – w dodatku z brzoskwiniami – mhmmm – czego chcieć więcej? Szybki w wykonaniu sernik z brzoskwiniami zadowoli niejedno podniebienie. Mam nadzieję, że dasz się skusić bo naprawdę warto! Idealny zarówno na uroczystości jak i zwykły deser do kawki.
Zapraszam!

Sernik z brzoskwiniami

  1. Kruche ciasto
  2. Masa serowa
  3. Pianka
  4. Dodatkowo 1 puszka brzoskwiń

Kruche ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki śmietany

Z podanych składników zagnieść ciasto. Możesz wstępnie wyrobić je za pomocą robota kuchennego.
Blaszkę o średnicy 25 cm lub prostokątną o wymiarach 25x35cm wyłóż papierem do pieczenia a następnie wylep 2/3 ciasta. Pozostałą część schowaj do lodówki na czas przygotowywania reszty sernika.

Masa serowa

  • 1 kg sera twarogowego z wiaderka (np. Piątnica)
  • 2 jajka
  • 2 budynie śmietankowe (po 40 g każdy)
  • 50 g śmietanki kremówki
  • 1/3 szklanki cukru (ale możesz całkowicie pominąć jeśli lubisz mniej słodkie)
  • 100 g miękkiego masła

Wszystkie składniki umieść w misie miksera i zmiksuj na wolnych obrotach tylko do połączenia składników.
Masę serową wylej na przygotowany wcześniej spód.
Na masę serową ułóż pokrojone w plasterki brzoskwinie.

Pianka

  • 5 białek
  • 2/3 szklanki cukru

Białka ubić na sztywną pianę a następnie stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier cały czas ubijając na najwyższych obrotach aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.
Pianę z białek wyłożyć na masę serową z brzoskwiniami.
Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałą część kruchego ciasta.

Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1 godziny. Pozostawić do wystudzenia a następnie schłodzić w lodówce.

Smacznego!

sernik z brzoskwiniami i pianką

Wypróbuj także inne serniki – znajdziesz je w zakładce ciasta.

Zapraszam Cię również na mój Instagram gdzie codziennie dzielę się z Wami kuchennymi inspiracjami i nie tylko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *