![sernik z brzoskwiniami i pianką](https://pszczolkarobotnica.pl/wp-content/uploads/2021/12/sernik_z_brzoskwiniami-6-1140x1520.jpeg)
Sernik z brzoskwiniami
Pyszny sernik na kruchym spodzie i delikatną pianką na wierzchu – w dodatku z brzoskwiniami – mhmmm – czego chcieć więcej? Szybki w wykonaniu sernik z brzoskwiniami zadowoli niejedno podniebienie. Mam nadzieję, że dasz się skusić bo naprawdę warto! Idealny zarówno na uroczystości jak i zwykły deser do kawki.
Zapraszam!
Sernik z brzoskwiniami
- Kruche ciasto
- Masa serowa
- Pianka
- Dodatkowo 1 puszka brzoskwiń
Kruche ciasto
- 3 szklanki mąki
- 250 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- 2 łyżki śmietany
Z podanych składników zagnieść ciasto. Możesz wstępnie wyrobić je za pomocą robota kuchennego.
Blaszkę o średnicy 25 cm lub prostokątną o wymiarach 25x35cm wyłóż papierem do pieczenia a następnie wylep 2/3 ciasta. Pozostałą część schowaj do lodówki na czas przygotowywania reszty sernika.
Masa serowa
- 1 kg sera twarogowego z wiaderka (np. Piątnica)
- 2 jajka
- 2 budynie śmietankowe (po 40 g każdy)
- 50 g śmietanki kremówki
- 1/3 szklanki cukru (ale możesz całkowicie pominąć jeśli lubisz mniej słodkie)
- 100 g miękkiego masła
Wszystkie składniki umieść w misie miksera i zmiksuj na wolnych obrotach tylko do połączenia składników.
Masę serową wylej na przygotowany wcześniej spód.
Na masę serową ułóż pokrojone w plasterki brzoskwinie.
Pianka
- 5 białek
- 2/3 szklanki cukru
Białka ubić na sztywną pianę a następnie stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier cały czas ubijając na najwyższych obrotach aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.
Pianę z białek wyłożyć na masę serową z brzoskwiniami.
Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałą część kruchego ciasta.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1 godziny. Pozostawić do wystudzenia a następnie schłodzić w lodówce.
Smacznego!
![sernik z brzoskwiniami i pianką](https://pszczolkarobotnica.pl/wp-content/uploads/2021/12/sernik_z_brzoskwiniami-5-1024x1024.jpeg)
Wypróbuj także inne serniki – znajdziesz je w zakładce ciasta.
Zapraszam Cię również na mój Instagram gdzie codziennie dzielę się z Wami kuchennymi inspiracjami i nie tylko.
![ryba po japońsku](https://pszczolkarobotnica.pl/wp-content/uploads/2021/12/ryba_po_japonsku-3-75x75.jpeg)
![gulasz z szynki z kaszą jęczmienną i buraczkami](https://pszczolkarobotnica.pl/wp-content/uploads/2021/12/gulasz-z-szynki-4-75x75.jpeg)