ryba po japońsku
Wigilia i Boże Narodzenie,  Okazje,  Sylwester,  Wielkanoc

Ryba po japońsku

Choć z Japonią ma niewiele wspólnego to zwie się ją u nas ryba po japońsku. Pierwszy raz jadłam ją u mojej teściowej i bardzo mi zasmakowała. To właśnie od niej pochodzi ten przepis. To naprawdę pyszna ryba z warzywami – spróbujcie koniecznie!

Wykonanie krok po kroku w formie video znajdziesz na dole wpisu.

Ryba po japońsku

Składniki:

  • około kilograma białej ryby (np. dorsz, morszczuk)
  • pieprz, sól
  • duży słoik papryki konserwowej
  • duży słoik ogórków konserwowych
  • 2 średnie cebule
  • olej do smażenia

Ciasto naleśnikowe:

  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 200 g mąki
  • szczypta soli

Zalewa:

  • 2 szklanki wody
  • 6 łyżek octu
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1/2 szklanki oleju

Rybę osusz dokładnie za pomocą ręcznika papierowego, przypraw pieprzem i solą.
Przygotuj ciasto naleśnikowe: jajka zmiksuj z mlekiem, następnie stopniowo dodawaj mąkę z solą.
Rybę obtaczaj w cieście naleśnikowym a następnie smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.

Warzywa pokrój w drobna kostkę i wymieszaj.

Wodę zagotuj razem z cukrem, octem i ketchupem. Na końcu dodaj olej i gotuj jeszcze dwie minuty.

W naczyniu układaj naprzemiennie warstwę ryby i warzyw. Całość zalej gorącą zalewą. Umieść w lodówce na minimum kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Smacznego!

Wypróbuj inne przepisy z kategorii Wigilia i Boże Narodzenie.

Zapraszam Cię na mojego Instagrama gdzie codziennie dzielę się dawką życia od kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *