Sernik oreo
Przepyszny i delikatny sernik w stylu nowojorskim na spodzie z ciasteczek oreo. Sernik oreo to świetna propozycja na różnego rodzaju uroczystości, ale także jako zwykły- niezwykły deser do popołudniowej kawy.
Spróbuj go koniecznie!
Zapraszam!
Sernik oreo
Składniki – forma o średnicy 24 cm
Spód:
- 50 g rozpuszczonego masła
- 24 ciasteczka oreo (mogą być tez Neo)
Ciasteczka (razem z kremem) rozdrobnij na piasek w malakserze. Dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, zapnij obręcz wypuszczając papier na zawenatrz. Wyłóż masę z ciasteczek j dokładnie rozprowadź po dnie, delikatnie dociskając. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka dobrej jakości
- 150 g cukru (najlepiej drobnego)
- 4 jajka
- 135 g śmietanki kremówki (30-36%)
- łyżeczka cukru waniliowej (przepis znajdziesz tutaj)
- 25 g maki pszennej tortowej
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej włóż do misy i krótko zmiksuj na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników. Nie miksuj dłużej niż 2-3 minuty.
Masę serową przełóż na spod z ciasteczek.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Na dno piekarnika włóż blaszkę lub inna formę żaroodporna wypełnioną około pół litra wrzątku.
Wstaw sernik na środkowa półkę i piecz przez 10 minut w temp 180 stopni. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze około 1,5 godziny.
Uchyl drzwiczki piekarnika i wystudź sernik a następnie umieść w lodówce na minimum kilka godzin. Wystudzony sernik wyjmij z formy i przełóż na paterę lub talerz.
Krem i dekoracja:
- ok 100 g serka mascarpone
- 50 g śmietanki
- łyżka cukru pudru
Zmiksuj wszystkie składniki na gładki krem i wyłóż na schłodzony sernik.
Udekoruj ciasteczkami oreo.
Smacznego!
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!