
Sernik o smaku nutelli
Sernik o smaku nutelli – inny niż wszystkie! Czy smaczny – bardzo! Czy przebija tradycyjne serniki – musisz sam/-a spróbować i ocenić – nie ma innego wyjścia! Sernik czekoladowy na pewno zaskoczy Twoich domowników i gości. Świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju okazje i uroczystości. U mnie w wydaniu wielkanocnym ozdobiony cukrowymi, kolorowymi jajeczkami.
To jak? Wypróbujesz?
Sernik o smaku nutelli
Spód:
- 200 g ciasteczek maślanych
- 100 g masła
Ciasteczka rozkrusz w malakserze na pył i połącz z rozpuszczonym masłem. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, zapnij obręcz wypuszczając go na zewnątrz. Nadmiar papieru odetnij. Wyłóż masę ciasteczkową dociskając ją do dna za pomocą płaskiej szklanki i wstaw do lodówki na czas przygotowania reszty składników.
Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka dobrej jakości
- 5 jajek
- 100 g śmietanki kremówki (30-36%)
- 1 budyń śmietankowy (40g)
- 350 g nutelli
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej zmiksuj krótko tylko do połączenia składników.
Masę wylej na spód z ciasteczek.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Na dno piekarnika włóż blaszkę lub inna formę żaroodporna wypełnioną około pół litra wrzątku.
Wstaw sernik na środkowa półkę i piecz z parą wodną przez 10 minut w temp 180 stopni. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze około 1,5 godziny.
Uchyl drzwiczki piekarnika i wystudź sernik a następnie umieść go w lodówce na minimum kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Na wystudzony sernik wyłóż krem:
- 250 g mascarpone
- 200 g śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki umieść w misie i zmiksuj dokładnie na gładki krem. Krem wyłóż na sernik. Możesz też część kremu przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować sernik używając ozdobnej tylki.
Smacznego!
Użyte sprzęty, które mogą Ci się przydać:
- tortownica
- worki cukiernicze – moje sprawdzone, grube i wytrzymałe
- przykładowe tylki
Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – jeśli kupujesz bezpośrednio poprzez link sprzedawca z Allegro zapłaci mi mały % ze swojej prowizji. Dla Ciebie cena pozostaje wciąż ta sama.
W ten sposób wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!
Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii CIASTA

