sałatka jarzynowa po rosole
Sałatki i surówki

Sałatka jarzynowa po rosole

Rosół to król zup!
A żeby wyszedł przepyszny, aromatyczny musi być gotowany z dużą ilością warzyw.
Jak później wykorzystać warzywa z rosołu? Jedną z moich propozycji jest sałatka jarzynowa po rosole! I wydawać się by mogło, że nic w niej nadzwyczajnego, ale uwierz – warzywa gotowane w rosole mają zupełnie inny smak, więc i sałatka jest wyjątkowa 😉

Przepis na pyszny rosół znajdziesz na moim blogu – kliknij tutaj.

garnek z gotującym się rosołem

Sałatka jarzynowa po rosole

  • pół selera
  • korzeń pietruszki
  • 3 marchewki
  • mała puszka groszku
  • 6 jajek na twardo
  • jabłko
  • kilka ogórków kiszonych
  • pieprz, sól
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżeczka musztardy

Ugotowane w rosole warzywa pokrój w kostkę. Jajka i jabłko obierz, posiekaj w kostkę. Ogórki koszone posiekaj i odsącz na sitku z nadmiaru wody, dodaj do pozostałych warzyw. Całość wymieszaj z majonezem oraz musztardą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zanim zaczniesz doprawiać – posmakuj! Pamiętaj, że warzywa gotowały się w rosole zatem mają już inny smak.

Smacznego!

sałatka jarzynowa po rosole

Z warzyw z rosołu możesz również przygotować smaczny pasztet po rosole. Przepis znajdziesz tutaj.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *