Ryż z warzywami i sosem pomidorowym
To danie mojego dzieciństwa!
Pamiętam jak chodziłyśmy z siostrą do cioci za każdym razem kiedy serwowała taki obiad. Specjalnie nas zapraszała, bo wiedziała, że bardzo go lubimy. Przyznam, że zapomniałam o nim na długo aż z potrzeby wymyślenia czegoś na szybko przypomniałam sobie, że przecież to było takie pyszne!
W dodatku proste i szybkie w wykonaniu – czego chcieć więcej?
Ryż z warzywami:
- mrożona mieszanka warzywna (np. zupa jarzynowa, mieszanka 7 składnikowa itd.)
- 250 g ryżu
- łyżka masła
- pieprz, sól
- łyżeczka suszonej natki pietruszki
Ryż ugotuj do miękkości a następnie wymieszaj z mieszanką warzywną. Dopraw pieprzem, solą i natką pietruszki.
Naczynie żaroodporne wysmaruj dokładnie masłem. Przełóż do niego ryż z warzywami. Przykryj i wsaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekaj około 20 minut.
Mieszankę warzywną możesz wcześniej rozmrozić, ale równie dobrze możesz użyć takiej wyjętej wprost z zamrażalnika. Wtedy wydłuż czas zapiekania aż warzywa będą miękkie.
Kiedy ryż będzie się zapiekał przygotuj sos pomidorowy.
Sos pomidorowy:
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 500 ml przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
- bazylia
- łyżeczka oliwy
Na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj czosnek i smaż jeszcze dwie minuty. Następnie dodaj przecier pomidorowy i przypraw. Gotuj przez chwilę. Jeśli lubisz bardzo gładkie sosy przed podaniem możesz go zblendować.
Zapieczony ryż z warzywami podawaj polany sosem pomidorowym.
Smacznego!
Wypróbuj także Ryż z jabłkami i sosem budyniowym.