Ryba po japońsku
Choć z Japonią ma niewiele wspólnego to zwie się ją u nas ryba po japońsku. Pierwszy raz jadłam ją u mojej teściowej i bardzo mi zasmakowała. To właśnie od niej pochodzi ten przepis. To naprawdę pyszna ryba z warzywami – spróbujcie koniecznie!
Wykonanie krok po kroku w formie video znajdziesz na dole wpisu.
Ryba po japońsku
Składniki:
- około kilograma białej ryby (np. dorsz, morszczuk)
- pieprz, sól
- duży słoik papryki konserwowej
- duży słoik ogórków konserwowych
- 2 średnie cebule
- olej do smażenia
Ciasto naleśnikowe:
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 200 g mąki
- szczypta soli
Zalewa:
- 2 szklanki wody
- 6 łyżek octu
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki ketchupu
- 1/2 szklanki oleju
Rybę osusz dokładnie za pomocą ręcznika papierowego, przypraw pieprzem i solą.
Przygotuj ciasto naleśnikowe: jajka zmiksuj z mlekiem, następnie stopniowo dodawaj mąkę z solą.
Rybę obtaczaj w cieście naleśnikowym a następnie smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.
Warzywa pokrój w drobna kostkę i wymieszaj.
Wodę zagotuj razem z cukrem, octem i ketchupem. Na końcu dodaj olej i gotuj jeszcze dwie minuty.
W naczyniu układaj naprzemiennie warstwę ryby i warzyw. Całość zalej gorącą zalewą. Umieść w lodówce na minimum kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Wypróbuj inne przepisy z kategorii Wigilia i Boże Narodzenie.
Zapraszam Cię na mojego Instagrama gdzie codziennie dzielę się dawką życia od kuchni.