Ryba po grecku
Z Grecją ma niewiele wspólnego i stanowi jedną z tradycyjnych potraw podawanych na wigilijnym stole. Nazwę swą zawdzięcza stereotypowemu postrzeganiu kuchni śródziemnomorskiej, zwłaszcza greckiej.
Ryba po grecku – bo o niej mowa jest podawana na różne sposoby: z sosem i rybą oddzielnie, na zimno a nawet na ciepło. Poniżej znajdziecie przepis na chyba najbardziej popularną wersję ryby po grecku. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu i będziecie ją robić nie tylko od święta 😉
Ryba po grecku
Składniki:
- około 1 kg białej ryby – polecam dorsza
- mały por – biała część
- 1 mała pietruszka
- pół kg marchewki
- 1/4 selera
- duża cebula
- 2 szklanki wody
- pół słoiczka koncentratu pomidorowego (ok 100g)
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, słodka papryka, oregano, bazylia
- olej i łyżka masła
- 2-3 łyżki mąki
Rybę dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki, przyprawić solą i pieprzem. Obtaczać w mące i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zalać wrzącą wodą i dusić ok 15 minut. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Odlać trochę wywaru i rozprowadzić w nim koncentrat pomidorowy, dodać do warzyw. Cebulę i por posiekać na półksiężyce i zeszklić na maśle, dodać do warzyw. Przyprawić do smaku bazylią, oregano, pieprzem i słodką papryką (po około pół łyżeczki).
Rybę ułożyć w naczyniu, przykryć gorącymi warzywami. Schłodzić, przykryć folią spożywczą bądź przykrywką i wstawić do lodówki.
Najlepiej przygotować dzień lub dwa przed podaniem.
Smacznego!
Wypróbuj także inne przepisy na dania wigilijne, które znajdziesz na moim blogu w zakładce Wigilia i Boże Narodzenie.