ryba po grecku
Wigilia i Boże Narodzenie,  Okazje

Ryba po grecku

Z Grecją ma niewiele wspólnego i stanowi jedną z tradycyjnych potraw podawanych na wigilijnym stole. Nazwę swą zawdzięcza stereotypowemu postrzeganiu kuchni śródziemnomorskiej, zwłaszcza greckiej.
Ryba po grecku – bo o niej mowa jest podawana na różne sposoby: z sosem i rybą oddzielnie, na zimno a nawet na ciepło. Poniżej znajdziecie przepis na chyba najbardziej popularną wersję ryby po grecku. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu i będziecie ją robić nie tylko od święta 😉

Ryba po grecku

Składniki:

  • około 1 kg białej ryby – polecam dorsza
  • mały por – biała część
  • 1 mała pietruszka
  • pół kg marchewki
  • 1/4 selera
  • duża cebula
  • 2 szklanki wody
  • pół słoiczka koncentratu pomidorowego (ok 100g)
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, słodka papryka, oregano, bazylia
  • olej i łyżka masła
  • 2-3 łyżki mąki

Rybę dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki, przyprawić solą i pieprzem. Obtaczać w mące i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zalać wrzącą wodą i dusić ok 15 minut. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Odlać trochę wywaru i rozprowadzić w nim koncentrat pomidorowy, dodać do warzyw. Cebulę i por posiekać na półksiężyce i zeszklić na maśle, dodać do warzyw. Przyprawić do smaku bazylią, oregano, pieprzem i słodką papryką (po około pół łyżeczki).
Rybę ułożyć w naczyniu, przykryć gorącymi warzywami. Schłodzić, przykryć folią spożywczą bądź przykrywką i wstawić do lodówki.
Najlepiej przygotować dzień lub dwa przed podaniem.

Smacznego!

Wypróbuj także inne przepisy na dania wigilijne, które znajdziesz na moim blogu w zakładce Wigilia i Boże Narodzenie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *