Rosół
Czy jest ktoś kto go nie zna?
Czy jest ktoś u kogo nie było rosołu na niedzielny obiad?
I choć to najbardziej popularna zupa na polskich stołach to założę się, że każdy robi go inaczej. To trochę tak, jak z sałatką jarzynową – niby wszędzie ta sama, a u każdego smakuje inaczej.
Na Waszą prośbę dziś mam dla Was mój sposób na rosół.
I zdradzę Wam sekret.
Wiecie, że jeszcze nie tak dawno bałam się go ugotować? Byłam przekonana, że to wiedza tajemna i że na pewno wyjdzie mi mętny.
Nic takiego oczywiście się nie wydarzyło.
Metodą prób i błędów doszłam do mojego rosołu idealnego – bez kostek rosołowych i maggi w płynie. Uwierz – da się zrobić pyszny rosół bez dodatkowych wspomagaczy.
A jaki jest Twój rosół idealny? Mamy, babci a może jeszcze kogoś innego?
Składniki na rosół:
- porcja rosołowa (z indyka, kurczaka lub wołowa – lubię czasami pomieszać mięso, wtedy rosół nabiera innego, bardziej wyrazistego smaku)
- 4 duże marchewki
- pół selera
- korzeń pietruszki
- zielona część pora
- pęczek natki pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- cebula
- łyżeczka lubczyku lub pęczek świeżego
- 10 ziarenek pieprzu
- 5 kulek ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 2 łyżeczki soli
Mięso umyć i umieścić w garnku. Zalać około 2-3 litrami wody, zagotować. Zmniejszyć moc palnika i zebrać szumowiny.
Tutaj zatrzymam się na chwilę bo to trochę kontrowersyjna kwestia 😉 Wiele osób nie zbiera szumów z rosołu i takie postępowanie też jest jak najbardziej w porządku. W ostateczności wszystkie te „farfocle” opadną na dno garnka a rosół będzie równie klarowny co w przypadku ich zebrania. Ja robię to raczej z przyzwyczajenia niż z konieczności.
W moździerzu lub za pomocą tłuczka do mięsa rozbić pieprz, ziele angielskie i czosnek a następnie dodać do wywaru razem z solą.
Przykryć i gotować na wolnym ogniu a w międzyczasie przygotować warzywa. Cebule opalić na gazie lub suchej patelni. Warzywa obrać i umyć. Natkę pietruszki i lubczyk, jeśli używasz świeżego, obwiązać białą nitką a następnie dodać wszystkie te rzeczy do rosołu. W garnku powinno być ciasno a woda powinna tylko delikatnie przykrywać zawartość garnka, wtedy rosół będzie esencjonalny. Gotować na wolnym ogniu z uchyloną pokrywką przez ok 3-4 godziny.
Tajemnicą dobrego i aromatycznego rosołu jest jego długie i powolne gotowanie. W trakcie gotowania nie należy również dolewać do niego wody, w ten sposób bowiem rozcieńczamy jego naturalny smak.
W razie potrzeby można doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!
Przepis video znajdziesz w poście na moim Instagramie klikając tutaj.