Ptasie mleczko
Ptasie mleczko to jest zdecydowanie mój smak dzieciństwa! Ten prosty deser z dwóch składników przygotowywała zawsze moja mama. Puszysta, lekka, słodka pianka posypana odrobiną czekolady – koniecznie musicie tego spróbować.
UWAGA!
Do przygotowania tego deseru używam białek pasteryzowanych. Tylko takie białka dają nam gwarancję, że nie zatrujemy się pałeczkami Salmonelli.
Wiele gospodyń przelewa jajka wrzątkiem lub mrozi białka jednak te domowe metody nie dają 100% skuteczności w pozbyciu się bakterii. Dlatego jeśli chcecie mieć spokojną głowę i sumienie, zwłaszcza jeśli zamierzacie częstować słodkościami swoich bliskich, polecam kupić białka pasteryzowane. Znajdziecie je w sklepach internetowych np. tutaj.
Ptasie mleczko
- 105 g białka pasteryzowanego
- 2 galaretki owocowe
- 400 ml wody
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do lekkiego stężenia.
Białka ubić na puszystą pianę. Stopniowo, cały czas miksując dodawać tężejącą galaretkę. Masę przełożyć do salaterek i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Podawać udekorowane owocami lub startą gorzką czekoladą.
Smacznego!
Wypróbuj innych propozycji z kategorii DESERY z mojego bloga.
Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!