Pieczywo

Prosty chleb z foremki

Delikatny, pachnący, chrupiący na zewnątrz, puszysty i mięciutki w środku szybki chleb! Po prostu ideał! Prosty chleb z foremki, który pokocha Twoja rodzina. Pieczenie chleba jeszcze nigdy nie było tak przyjemne! 😉
To jeden z moich ulubionych chlebów. Robię go bardzo często, zwłaszcza jeśli nie mam zbyt wiele czasu. Zazwyczaj piekę dwa bochenki od razu bo znika w ekspresowym tempie.
Łap przepis i zrób go koniecznie!

Prosty chleb z foremki

Składniki:

  • 335 g mąki pszennej typ 750
  • 140 g maki żytniej typ 2000
  • 360 g wody
  • 9 g soli
  • 8 g suszonych drożdży
  • 7 g zakwasu żytniego suszonego (możesz użyć także świeżego domowego w ilości jednej stołowej łyżki)

W misie umieść wszystkie składniki a następnie zacznij wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i sprężyste. Trwa to około 10 minut w przypadku robota planetarnego. Możesz użyć także thermomiksa jeśli posiadasz – tryb ciasto czas 7 minut.
Wyrobione ciasto przykryj i odstaw na 10 minut aby odpoczęło.
Po tym czasie ponownie wyrabiaj przez około 1 minutę.

Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem keksówki o wymiarach 11x25x8 cm. (Kupisz na przykład tutaj.)
Za pomocą zwilżonej szpatułki wyrównaj ciasto w blaszce, wierzch oprósz delikatnie mąką i przykryj ściereczką. Możesz również posypać chleb makiem lub ulubionymi pestkami. Pozostaw do wyrastania. Ciasto musi wyrosnąć nieco ponad poziom blaszki. (Po około pół godzinie natnij ciasto żyletką i odstaw do dalszego wyrastania.)

Piekarnik nagrzej do 220 stopni. Piecz około 45 minut.
Po upieczeniu wyjmij z blaszki i studź na kratce.

Użyte sprzęty:

Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii PIECZYWO

Wpis zawiera linki afiliacyjne.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *