Prosty chleb z foremki
Delikatny, pachnący, chrupiący na zewnątrz, puszysty i mięciutki w środku szybki chleb! Po prostu ideał! Prosty chleb z foremki, który pokocha Twoja rodzina. Pieczenie chleba jeszcze nigdy nie było tak przyjemne! 😉
To jeden z moich ulubionych chlebów. Robię go bardzo często, zwłaszcza jeśli nie mam zbyt wiele czasu. Zazwyczaj piekę dwa bochenki od razu bo znika w ekspresowym tempie.
Łap przepis i zrób go koniecznie!
Prosty chleb z foremki
Składniki:
- 335 g mąki pszennej typ 750
- 140 g maki żytniej typ 2000
- 360 g wody
- 9 g soli
- 8 g suszonych drożdży
- 7 g zakwasu żytniego suszonego (możesz użyć także świeżego domowego w ilości jednej stołowej łyżki)
W misie umieść wszystkie składniki a następnie zacznij wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i sprężyste. Trwa to około 10 minut w przypadku robota planetarnego. Możesz użyć także thermomiksa jeśli posiadasz – tryb ciasto czas 7 minut.
Wyrobione ciasto przykryj i odstaw na 10 minut aby odpoczęło.
Po tym czasie ponownie wyrabiaj przez około 1 minutę.
Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem keksówki o wymiarach 11x25x8 cm. (Kupisz na przykład tutaj.)
Za pomocą zwilżonej szpatułki wyrównaj ciasto w blaszce, wierzch oprósz delikatnie mąką i przykryj ściereczką. Możesz również posypać chleb makiem lub ulubionymi pestkami. Pozostaw do wyrastania. Ciasto musi wyrosnąć nieco ponad poziom blaszki. (Po około pół godzinie natnij ciasto żyletką i odstaw do dalszego wyrastania.)
Piekarnik nagrzej do 220 stopni. Piecz około 45 minut.
Po upieczeniu wyjmij z blaszki i studź na kratce.
Użyte sprzęty:
- foremka do chleba – kupisz tutaj
- kratka do studzenia – kupisz tutaj
- nożyk do nacinania chleba – kupisz tutaj
Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii PIECZYWO
Wpis zawiera linki afiliacyjne.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!