powidła z czekoladą czyli czekośliwka podane na drożdżowych rogalikach z cynamonową posypką
Przetwory

Czekośliwka czyli powidła z czekoladą

To jest absolutny HIT!
Czekośliwka czyli powidła z czekoladą to jest coś, co absolutnie musisz zrobić! Śmiało może uchodzić za zdrowszy zamiennik popularnego czekoladowego kremu do smarowania pieczywa.
Idealnie sprawdzi się do naleśników, jako przełożenie do ciast czy po prostu na kanapki.

Powidła z czekoladą – składniki na ok 7 słoiczków (400g):

  • 3 kilogramy śliwek
  • 100 g ciemnej gorzkiej czekolady (74%)
  • 2 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
  • cukier – ilość dostosuj do swoich upodobań smakowych i słodyczy użytego owocu (u mnie około 1/2 szklanki)

Śliwki przekrój na pół, wyjmij pestki i przełóż do garnka – najlepiej z szerokim dnem, w ten sposób przyspieszysz proces parowania. Podgrzewaj śliwki na niewielkim ogniu aż puszczą sok, a następnie mieszając od czasu do czasu i zestawiając co jakiś czas ze źródła ciepła odparuj do pożądanej gęstości. Ja preferuję powidła gęste, takie w których łyżka stoi 😉 dlatego proces odparowywania trwa zazwyczaj dłużej. Nie podaję zatem czasu gotowania bo zależy on nie tylko od naszych preferencji co do gęstości, ale także od ilości soku w owocach.

Kiedy uznasz, że powidła są już tak gęste jak tego chcesz dodaj do nich połamaną w kostki czekoladę i wsyp kakao. Wymieszaj dokładnie i podgrzewaj jeszcze kilkanaście minut. Następnie posmakuj powidła i dodaj do nich cukier w takiej ilości jaką uznasz za stosowne. Ja zazwyczaj dodaję około pół szklanki żeby delikatnie przełamać gorzki smak czekolady. Jeśli lubisz bardziej słodkie przetwory – dodaj więcej.
Gotuj powidła jeszcze kilka minut, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.

Jeśli lubisz gładkie kremy kanapkowe, przed pasteryzację możesz powidła zblendować. Jeśli ewentualne kawałki skórek Ci nie przeszkadzają zostaw tak jak jest 😉

Gorące powidła przekładaj do czystych słoiczków, zakręcaj i pasteryzuj w garnku z wodą przez około 15-20 minut.

Smacznego!

powidła z czekoladą czyli czekośliwka podane na drożdżowych rogalikach z cynamonową posypką

Przepis na rogaliki ze zdjęcia znajdziesz na moim blogu we wpisie Drożdżowe rogaliki z cynamonową posypką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *