Pieczone pierogi z kapustą i grzybami
Nie wiem jak u Was w domu, ale u mnie w święta pierogi to punkt obowiązkowy. Dzieciaki zajadają się ruskimi (przepis znajdziesz tutaj), a dla dorosłych mamy też w wersji z kapustą i grzybami.
Dziś mam dla Was trochę inną wersję tej tradycyjnej potrawy – pieczone pierogi z kapustą i grzybami.
UWAGA!
W przepisie znajdują się grzyby leśnie. Dzieci do 12 roku życia nie powinny spożywać tego produktu – pamiętaj o tym!
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami – około 25 sztuk:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 żółtko
- 20 g świeżych drożdży
- szczypta soli
Masło posiekać z mąką, solą oraz drożdżami. Dodać jogurt i żółtko a następnie zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około godzinę.
Ciasto rozwałkować, wykrawać kółka, nakładać farsz i dobrze zlepić.
Przepis na kapustę z grzybami znajdziesz tutaj.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem z łyżką mleka.
Piec w temperaturze 200 stopni ok 15-20 minut.