pieczone pierogi z kapustą i grzybami
Wigilia i Boże Narodzenie,  Dania główne

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

Nie wiem jak u Was w domu, ale u mnie w święta pierogi to punkt obowiązkowy. Dzieciaki zajadają się ruskimi (przepis znajdziesz tutaj), a dla dorosłych mamy też w wersji z kapustą i grzybami.
Dziś mam dla Was trochę inną wersję tej tradycyjnej potrawy – pieczone pierogi z kapustą i grzybami.

UWAGA!
W przepisie znajdują się grzyby leśnie. Dzieci do 12 roku życia nie powinny spożywać tego produktu – pamiętaj o tym!

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami – około 25 sztuk:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 żółtko
  • 20 g świeżych drożdży
  • szczypta soli

Masło posiekać z mąką, solą oraz drożdżami. Dodać jogurt i żółtko a następnie zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około godzinę.
Ciasto rozwałkować, wykrawać kółka, nakładać farsz i dobrze zlepić.
Przepis na kapustę z grzybami znajdziesz tutaj.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem z łyżką mleka.
Piec w temperaturze 200 stopni ok 15-20 minut.

pieczone pierogi z kapustą i grzybami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *