Otrębowe placuszki z truskawkami
Otręby to bogactwo błonnika, witamin, mikro- i makroelementów jednak nierzadko mamy problem jak przemycić je do naszej kuchni. Z pomocą przychodzą otrębowe placuszki!
Do ich przygotowania możesz użyć dowolnych otrębów: pszennych, orkiszowych czy owsianych.
Składniki:
- 2 jajka
- 4 łyżki otrębów (dowolnych, u mnie orkiszowe)
- 1-2 łyżki mleka lub napoju roślinnego
Jajka rozbij do miseczki i roztrzep, wsyp otręby, wymieszaj i pozostaw na 10-15 minut. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodaj odrobinę mleka. Smaż placki na rozgrzanej suchej patelni.
Podawaj z jogurtem naturalnym i owocami.
Jeśli lubisz bardziej słodkie dania do masy przed smażeniem możesz dodać miód, syrop z agawy, ksylitol lub inne słodzidło.
I już – pyszne śniadanie gotowe!
Smacznego!