naleśniki z truskawkowym serkiem polane miodem faceliowym
Dania główne,  Desery,  Śniadania

Naleśniki z truskawkowym serkiem

Smaczna propozycja na słodkie śniadanie lub obiad.
Naleśniki z serkiem truskawkowym sprawdzą się również jako słodki deser.
Jeśli nie masz truskawek śmiało możesz zamienić je na maliny, borówki czy jagody. W takiej wersji na pewno też będzie pysznie 😉

Naleśniki ciasto:

  • 1 jajko
  • 120 ml mleka
  • 70 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 1/4 szklanki wody
  • szczypta soli
  • łyżeczka oleju

Z podanych proporcji otrzymasz 3-4 sztuki. Dostosuj ilość do swoich potrzeb.
Jajka rozbij i roztrzep chwilę za pomocą miksera, dodaj mleko a następnie stopniowo dodawaj mąkę cały czas miksując. Dodaj wodę, zmiksuj i odstaw na kilkanaście minut. Przed smażeniem do ciasta wlej olej i wymieszaj. W ten sposób nie będziesz potrzebował/-a natłuszczać dodatkowo patelni.
Smaż naleśniki na złoty kolor.

Nadzienie:

  • 250 g twarogu (chudego lub półtłustego)
  • 400 g jogurtu naturalnego gęstego
  • truskawki (ilość dowolna wg upodobań)

Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj jogurt i wymieszaj a następnie zblenduj całość na gładki serek. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki truskawki i wymieszaj.

Nakładaj serek na naleśniki, składaj w trójkąty.
Możesz polać miodem lub posypać cukrem pudrem. Udekoruj świeżymi truskawkami.
Smacznego!

naleśniki z truskawkowym serkiem polane miodem faceliowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *