Naleśniki z truskawkowym serkiem
Smaczna propozycja na słodkie śniadanie lub obiad.
Naleśniki z serkiem truskawkowym sprawdzą się również jako słodki deser.
Jeśli nie masz truskawek śmiało możesz zamienić je na maliny, borówki czy jagody. W takiej wersji na pewno też będzie pysznie 😉
Naleśniki ciasto:
- 1 jajko
- 120 ml mleka
- 70 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 1/4 szklanki wody
- szczypta soli
- łyżeczka oleju
Z podanych proporcji otrzymasz 3-4 sztuki. Dostosuj ilość do swoich potrzeb.
Jajka rozbij i roztrzep chwilę za pomocą miksera, dodaj mleko a następnie stopniowo dodawaj mąkę cały czas miksując. Dodaj wodę, zmiksuj i odstaw na kilkanaście minut. Przed smażeniem do ciasta wlej olej i wymieszaj. W ten sposób nie będziesz potrzebował/-a natłuszczać dodatkowo patelni.
Smaż naleśniki na złoty kolor.
Nadzienie:
- 250 g twarogu (chudego lub półtłustego)
- 400 g jogurtu naturalnego gęstego
- truskawki (ilość dowolna wg upodobań)
Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj jogurt i wymieszaj a następnie zblenduj całość na gładki serek. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki truskawki i wymieszaj.
Nakładaj serek na naleśniki, składaj w trójkąty.
Możesz polać miodem lub posypać cukrem pudrem. Udekoruj świeżymi truskawkami.
Smacznego!