Naleśniki Suzette
Naleśniki to jedno z tych dań, które mogłabym jeść na okrągło. Na obiad, śniadanie czy kolację – zawsze znajdzie się morze możliwości na ich wykorzystanie.
Ten przepis to prawdziwa BOMBA! – nie tylko kaloryczna 😉
Naleśniki Suzette to słynne francuskie naleśniki z pomarańczami oryginalnie przygotowywane z użyciem alkoholu, najczęściej likieru pomarańczowego. Moja wersja jest bez niego co nie znaczy, że mniej smaczna.
Z uwagi na swój słodki smak raczej traktuję je w kategorii deseru niż dania głównego, ale jeśli masz ochotę możesz zjeść i na obiad – no bo kto nam zabroni? 😉
Przepis na naleśniki znajdziesz na blogu tutaj.
Naleśniki Suzette – składniki:
- 2 łyżki cukru
- łyżka masła
- 5 pomarańczy
Usmaż naleśniki według przepisu podanego wyżej.
Wyciśnij sok z 4 pomarańczy. Z jednej pomarańczy otrzyj skórkę a następnie odbierz ją. Zdejmij błonki z pomarańczy i wyodrębnij cząstki.
Na mocno rozgrzanej patelni rozpuść cukier (uważaj aby się nie przypalił bo sos nie będzie smaczny) a następnie dodaj sok z pomarańczy. Kolejno dodaj masło, cząstki pomarańczy i otartą skórkę z pomarańczy. Duś kilka minut. Następnie układaj na patelni naleśniki złożone w trójkąty i smaż w sosie z każdej strony.
Na suchej patelni upraż płatki migdałów.
Możesz ubić śmietanę z łyżką cukru pudru.
Podawaj naleśniki posypane płatkami migdałów z odrobiną bitej śmietany lub gałka lodów.
Smacznego!