Leniwe pierogi z sosem truskawkowym
Leniwe pierogi zazwyczaj jadam z cynamonem, cukrem i roztopionym masłem, ale z tym sosem truskawkowym są po prostu pyszne – koniecznie wypróbujcie! Wiem, że niektórzy jadają w wytrawnej wersji, ale ja od małego tylko na słodko. W sezonie na truskawki warto pokusić się o odmianę. Zatem zachęcam do wypróbowania.
Leniwe pierogi (składniki na ok 35 sztuk):
- 500 g twarogu (najlepiej półtłustego)
- 2 jajka
- 15 g masła
- 200 – 250 g mąki pszennej
wykonanie:
- Twaróg zmielić.
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
- Żółtka utrzeć z masłem.
(Ten etap możesz pominąć jeśli bardzo Ci się śpieszy i dodać te składniki bezpośrednio do zmielonego twarogu. Żółtka utarte z masłem sprawiają, że pierogi są jeszcze bardziej puszyste.) - Twaróg połącz z żółtkami utartymi z masłem, dodaj mąkę.
- Na końcu dodaj pianę z białek i zagnieć ciasto – w razie potrzeby podsypuj mąką. Może się tak zdarzyć, że będziesz musiał/-a sporo podsypać, wszystko zależy od wilgotności twarogu i wielkości jajek. Staraj się jednak nie dodawać mąki zbyt dużo bo pierogi staną się twarde.
- Uformuj wałek a następnie pokrój go na kawałki.
- Wrzucaj na wrzącą, osoloną wodę i gotuj ok 2 minut od momentu wypłynięcia.
Wykonanie krok po kroku znajdziesz w wyróżnionych relacjach na moim profilu na Instagramie w zakładce leniwe pierogi (kliknij tutaj).
Sos truskawkowy (dla 4 osób):
- 50 g masła
- 2 łyżki ksylitolu
- kilogram truskawek
Masło rozpuść na patelni, dodaj cukier i mieszaj do rozpuszczenia. Następnie dodaj pokrojone truskawki i duś chwile. Nie za długo – tak aby truskawki nadal były jędrne
Sosem polej pierogi i zajadaj.
Smacznego!
2 komentarze
Trzydziesci_plus
Moje ulubione leniwe z Twojego przepisu 😍 mega!
pszczółka robotnica
Cieszę się, że Ci smakują 🙂