leniwe pierogi z sosem truskawkowym
Dania główne,  Desery

Leniwe pierogi z sosem truskawkowym

Leniwe pierogi zazwyczaj jadam z cynamonem, cukrem i roztopionym masłem, ale z tym sosem truskawkowym są po prostu pyszne – koniecznie wypróbujcie! Wiem, że niektórzy jadają w wytrawnej wersji, ale ja od małego tylko na słodko. W sezonie na truskawki warto pokusić się o odmianę. Zatem zachęcam do wypróbowania.

Leniwe pierogi (składniki na ok 35 sztuk):

  • 500 g twarogu (najlepiej półtłustego)
  • 2 jajka
  • 15 g masła
  • 200 – 250 g mąki pszennej

wykonanie:

  • Twaróg zmielić.
  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
  • Żółtka utrzeć z masłem.
    (Ten etap możesz pominąć jeśli bardzo Ci się śpieszy i dodać te składniki bezpośrednio do zmielonego twarogu. Żółtka utarte z masłem sprawiają, że pierogi są jeszcze bardziej puszyste.)
  • Twaróg połącz z żółtkami utartymi z masłem, dodaj mąkę.
  • Na końcu dodaj pianę z białek i zagnieć ciasto – w razie potrzeby podsypuj mąką. Może się tak zdarzyć, że będziesz musiał/-a sporo podsypać, wszystko zależy od wilgotności twarogu i wielkości jajek. Staraj się jednak nie dodawać mąki zbyt dużo bo pierogi staną się twarde.
  • Uformuj wałek a następnie pokrój go na kawałki.
  • Wrzucaj na wrzącą, osoloną wodę i gotuj ok 2 minut od momentu wypłynięcia.

Wykonanie krok po kroku znajdziesz w wyróżnionych relacjach na moim profilu na Instagramie w zakładce leniwe pierogi (kliknij tutaj).

Sos truskawkowy (dla 4 osób):

  • 50 g masła
  • 2 łyżki ksylitolu
  • kilogram truskawek

Masło rozpuść na patelni, dodaj cukier i mieszaj do rozpuszczenia. Następnie dodaj pokrojone truskawki i duś chwile. Nie za długo – tak aby truskawki nadal były jędrne
Sosem polej pierogi i zajadaj.

Smacznego!

leniwe pierogi z sosem truskawkowym
leniwe pierogi z sosem truskawkowym

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *