Łazanki z kapustą i sosem pieczarkowym
Łazanki z kapusta i sosem pieczarkowym to pyszna i szybka propozycja na obiad. Trochę inna niż wszystkie dotychczas napotkane w internetach bo bez mięsa i bez kapusty kiszonej, ale zapewniam, że równie pyszna 😉
Łazanki z kapustą
Składniki:
- opakowanie makaronu łazanki
- mała główka białej kapusty (lub pół dużej)
- pieprz
- sól
- duża łyżka masła
Kapustę posiekaj w grubszą kostkę, zalej wodą i gotuj w osolonej wodzie aż zmięknie. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie.
W dużym garnku rozpuść masło następnie dodaj do niego obgotowaną kapustę i chwilę przesmaż. Dodaj makaron i przypraw obficie pieprzem.
Sos pieczarkowy
Składniki:
- około 500 g pieczarek
- łyżka masła
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml śmietanki kremówki
- pieprz
- sól
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Na maśle zeszklij drobno posiekaną cebulę, następnie dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze 2 minuty. Dodaj pokrojone w kostkę pieczarki i smaż aż będą miękkie. Zalej całość śmietanką i odrobiną wody. Duś chwilę, dopraw solą i pieprzem.
Na koniec dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozmieszaną w odrobinie wody i gotuj jeszcze chwilę.
Łazanki z kapustą podawaj na ciepło polane sosem pieczarkowym.
Smacznego!
Spróbuj także Spaghetti z pieczarkami.
Zapraszam Cię także na mój Instagram, gdzie codziennie dzielę się pyszną propozycją na obiad.