Lawasz z kurczakiem i warzywami
Lawasz to tradycyjny ormiański chleb przygotowywany z mąki pszennej, soli i wody, wypiekany w specjalnych piecach. Nie musisz jednak jechać w daleką podróż żeby go posmakować. Na szczęście jest dostępny w Polsce i to z całkiem dobrym składem.
Idealnie sprawdza się kiedy chcemy przygotować na obiad domowy fast food.
Nie wiem jak Ty, ale ja baaardzooo lubię takie jedzonko 😋
Szybko, prosto i smacznie – czego chcieć więcej.
Zapraszam!
Składniki:
- Lawasz
- pierś kurczaka
- pomidory
- sałata, roszponka, rukola lub coś zielonego co lubisz
- czerwona cebula
- łyżka ketchupu, jogurtu naturalnego i majonezu
- przyprawy do marynaty (pieprz, sól, czerwona ostra papryka, czosnek granulowany, natka pietruszki) + 2 łyżki oliwy
Mięso pokrój w małe kawałki, dodaj oliwę i przyprawy, wymieszaj i zostaw na minimum godzinę do zamarynowania. Mięso możesz marynować całą noc. Jeśli jednak nie masz czasu, nie szkodzi, możesz działać dalej od razu. Mięso po prostu nie będzie miało tak intensywnego smaku przypraw.
Mięso wrzuć na rozgrzaną suchą patelnię i usmaż z każdej strony. Możesz użyć patelni grilowej jeśli taką posiadasz.
Majonez, ketchup i jogurt wymieszaj na gładki sos.
Posmaruj sosem placek lawaszu, ułóż na nim sałatę, pokrojoną cebulę i pomidora, a następnie usmażone mięso. Zawijaj placki i zajadaj ze smakiem.
Przepis video krok po kroku znajdziesz na moim profilu na Instagramie tutaj.