Krówka
Puszysty biszkopt przełożony kremem i dżemem, posypany bakaliami i polany polewą -krówką! To jedno z najpyszniejszych ciast jakie jadłam. Często gości u nas na świątecznym czy urodzinowym stole. Idealne zarówno na letnie jak i zimowe przyjęcia. Daj się skusić 😉
Spis treści:
Biszkopt (forma 25×35 cm)
- 8 jajek wyjętych co najmniej na trzy godziny przed pieczeniem z lodówki
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 240 g mąki tortowej
- 280 g cukru
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier aż całkowicie się rozpuści, następnie dodawać kolejno żółtka i miksować tylko do połączenia. Mąki przesiać i dodać do masy jajecznej w dwóch porcjach, delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-165 stopni (góra dół) ok 40 minut, do suchego patyczka kontrolując stopień wypieczenia.
Upieczony biszkopt upuścić na blat z wysokości ok 20 cm. Wystudzić i przeciąć na dwie części.
„Jak upiec idealny biszkopt?” – dowiesz się ze tego wpisu na moim blogu.
Polewa – krówka:
- 500 ml mleka
- 100 g masła
- 2 szkl cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Gotować na wolnym ogniu przez około 2-3 godziny aż masa zacznie gęstnieć. Na początku nie wymaga częstego mieszania. Pod koniec lepiej trochę masę przypilnować i mieszać ją często aby się nie przypaliła.
Krem budyniowy:
- 600 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe (po 40g)
- łyżka cukru
- 500 g serka mascarpone
- 70 g miękkiego masła
Budyń ugotować w mleku z łyżką cukru, przykryć szczelnie folią spożywczą dociskając folię do budyniu – w ten sposób nie zrobi nam się na nim kożuch. Wystudzić i schłodzić budyń w lodówce.
Zimny budyń wraz z serkiem mascarpone i masłem umieścić w misie miksera i zmiksować na gładki na krem.
Dodatkowo:
- słoik dżemu z czarnej porzeczki
- 150 g rodzynek
- 75 g posiekanych orzechów laskowych
Składanie ciasta krówka:
- Biszkopt przeciąć na pół.
- Pierwszy blat biszkoptu posmarować połową kremu.
- Na krem mascarpone wyłożyć słoik dżemu z czarnej porzeczki
- Przykryć drugą częścią biszkoptu.
- Rozsmarować druga porcją kremu.
- Wysypać bakalie.
- Polać polewą krówkową.
Przepis w formie video krok po kroku znajdziesz na moim profilu na Instagramie (kliknij tutaj) lub na Facebooku (kliknij tutaj).