krówka, ciasto biszkoptowe przełożone kremem i dżemem, polane masą krówkową
Ciasta,  Desery,  Sylwester,  Urodziny,  Wielkanoc,  Wigilia i Boże Narodzenie

Krówka

Puszysty biszkopt przełożony kremem i dżemem, posypany bakaliami i polany polewą -krówką! To jedno z najpyszniejszych ciast jakie jadłam. Często gości u nas na świątecznym czy urodzinowym stole. Idealne zarówno na letnie jak i zimowe przyjęcia. Daj się skusić 😉

Spis treści:

  1. Biszkopt
  2. Polewa krówka
  3. Krem budyniowy
  4. Dodatkowe składniki
  5. Składanie ciasta

Biszkopt (forma 25×35 cm)

  • 8 jajek wyjętych co najmniej na trzy godziny przed pieczeniem z lodówki
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 240 g mąki tortowej
  • 280 g cukru

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier aż całkowicie się rozpuści, następnie dodawać kolejno żółtka i miksować tylko do połączenia. Mąki przesiać i dodać do masy jajecznej w dwóch porcjach, delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-165 stopni (góra dół) ok 40 minut, do suchego patyczka kontrolując stopień wypieczenia.
Upieczony biszkopt upuścić na blat z wysokości ok 20 cm. Wystudzić i przeciąć na dwie części.

„Jak upiec idealny biszkopt?” – dowiesz się ze tego wpisu na moim blogu.

Polewa – krówka:

  • 500 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 szkl cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Gotować na wolnym ogniu przez około 2-3 godziny aż masa zacznie gęstnieć. Na początku nie wymaga częstego mieszania. Pod koniec lepiej trochę masę przypilnować i mieszać ją często aby się nie przypaliła.

Krem budyniowy:

  • 600 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe (po 40g)
  • łyżka cukru
  • 500 g serka mascarpone
  • 70 g miękkiego masła

Budyń ugotować w mleku z łyżką cukru, przykryć szczelnie folią spożywczą dociskając folię do budyniu – w ten sposób nie zrobi nam się na nim kożuch. Wystudzić i schłodzić budyń w lodówce.
Zimny budyń wraz z serkiem mascarpone i masłem umieścić w misie miksera i zmiksować na gładki na krem.

Dodatkowo:

  • słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • 150 g rodzynek
  • 75 g posiekanych orzechów laskowych

Składanie ciasta krówka:

  • Biszkopt przeciąć na pół.
  • Pierwszy blat biszkoptu posmarować połową kremu.
  • Na krem mascarpone wyłożyć słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • Przykryć drugą częścią biszkoptu.
  • Rozsmarować druga porcją kremu.
  • Wysypać bakalie.
  • Polać polewą krówkową.

Przepis w formie video krok po kroku znajdziesz na moim profilu na Instagramie (kliknij tutaj) lub na Facebooku (kliknij tutaj).

krówka, ciasto biszkoptowe przełożone kremem i dżemem, polane masą krówkową
ciasto krówka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *