kremowy sernik z malinami
Ciasta,  Desery,  Okazje

Kremowy sernik z malinami

Przepyszny kremowy sernik z malinami, który wręcz rozpływa się w ustach. Kruchy spód z kremową masą serową a na wierzchu maliny – czy może być coś lepszego do popołudniowej kawki? 😉 Śmiało możesz go zaserwować na niejednej imprezie rodzinnej – gwarantuje, że będzie robił furorę!
Zapraszam po przepis!

Kremowy sernik z malinami

Spód:

  • 230 g mąki
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko

Masło posiekaj z suchymi składnikami, dodaj jajko i zagnieć ciasto. Możesz użyć robota planetarnego z końcówką do wyrabiania ciasta. Uformuj w kulę i wstaw do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka dobrej jakości
  • 100 g cukru
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 80 g budyniu śmietankowego
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka

Wszystkie składniki umieść w misie i krótko zmiksuj, tylko do połączenia.

Na dno formy wyłóż papier do pieczenia, zapnij obręcz i odetnij nadmiar papieru. Formę o średnicy 24-25 cm wylep ciastem razem z bokami do około 2/3 wysokości. Zostaw niewielki kawałek ciasta na górę.
Wyłóż masę serową a na nią rozłóż:

  • około 250 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • posyp przez sitko łyżeczką mąki ziemniaczanej

Na wierzch wyłóż kawałki pozostałego ciasta.

*Jeśli używasz mrożonych malin nie musisz ich wcześniej rozmrażać. Zamrożone układamy bezpośrednio na ciasto.

Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut.

Schłodzony sernik z malinami posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

Jak wykonać sernik krok po kroku możesz zobaczyć na moim profilu na Instagramie (kliknij tutaj), do którego śledzenia bardzo Cię zachęcam. Znajdziesz tam nie tylko przepisy, ale także wiele kulinarnych trików i małą dawkę życia od kuchni.

Wypróbuj także inne przepisy z kategorii CIASTA.

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *