kasza z płaskurki z prażonym jabłkiem
Śniadania

Kasza z płaskurki z prażonym jabłkiem

Co dajesz dzieciom do jedzenia oprócz kanapek? – takie pytania często pojawiają się w mojej skrzynce.
Moje dzieciaki od małego jedzą spore ilości kaszy: jaglaną, manną – najczęściej z owocami lub z sokiem owocowym. Zazwyczaj wpada u nas na drugie śniadanie, ale nie tylko.
Staram się aby to była kasza pełnoziarnista. Najczęściej kupuję owsianą. Na początku mieszałam ją ze zwykłą białą kaszą manną tak by kolor ich nie zniechęcał. Taki mamowy tip! 😉

Kasza z płaskurki z prażonym jabłkiem to kolejna z moich propozycji na zdrowe śniadanie.

Polecam wypróbować bo jest pyszna! W dodatku gluten zawarty w płaskurce nie wykazuje właściwości alergizujących i często może być stosowany również w diecie osób chorych na celiakię – widzieliście?
Ta pradawna odmiana pszenicy to prawdziwe bogactwo zatem warto po nią sięgnąć.

Kasza z płaskurki z prażonym jabłkiem

Składniki na ok 4 porcje:

  • 4 średnie jabłka
  • 3 szklanki mleka lub napoju roślinnego
  • około 10-12 łyżek kaszy manny z płaskurki
  • cynamon

Jabłka pokroić na małe kawałki, wrzucić do garnka, dodać odrobinę wody, przykryć i dusić do miękkości na wolnym ogniu.

Mleko zagotować, dodać kaszę, gotować od czasu do czasu mieszając aż uzyskamy odpowiednią, gęstą konsystencję.
Nakładać do miseczek. Na wierzch wyłożyć jabłka, posypać cynamonem.

Smacznego!

kasza z płaskurki z prażonym jabłkiem

Wypróbuj inne śniadaniowe propozycje z mojego bloga – znajdziesz je tutaj.

Kasza z płaskurki z prażonym jabłkiem – film krok po kroku

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *