indyk w sosie meksykańskim
Dania główne

Indyk w sosie meksykańskim

Indyk w sosie meksykańskim to bardzo szybki i prosty pomysł na obiad! W trakcie gotowania ryżu zrobisz sos i już możesz podawać gotowy, pyszny obiad, który na pewno zadowoli niejedno podniebienie! Spróbuj tego przepisu koniecznie a na pewno zagości w Twoim menu na dłużej.

Mięso indyka możesz zamienić na kurczaka.

Indyk w sosie meksykańskim

Składniki dla 4-6 osób:

  • łyżka oliwy
  • duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 400-500 g fileta z indyka
  • duża czerwona papryka
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • pieprz, sól
  • kmin rzymski

Cebulę posiekaj i przesmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj czosnek i smaż jeszcze około 2 minuty. Dodaj indyka pokrojonego w kostkę, całość przesmaż. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i smaż jeszcze chwilę. Zalej całość pomidorami, dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę, fasolę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i kminem rzymskim. Możesz dodać szczyptę ostrej czerwonej papryki lub chili. Duś około 10-15 minut.
Podawaj na przykład z ugotowanym ryżem.

Smacznego!

Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii DANIA GŁÓWNE.

Użyte sprzęty:

  • garnek z nieprzywierającą powłoką – znajdziesz tutaj
  • szpatułki – znajdziesz tutaj

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

indyk w sosie meksykańskim

*wpis zawiera linki afiliacyjne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *