Indyk w sosie meksykańskim
Indyk w sosie meksykańskim to bardzo szybki i prosty pomysł na obiad! W trakcie gotowania ryżu zrobisz sos i już możesz podawać gotowy, pyszny obiad, który na pewno zadowoli niejedno podniebienie! Spróbuj tego przepisu koniecznie a na pewno zagości w Twoim menu na dłużej.
Mięso indyka możesz zamienić na kurczaka.
Indyk w sosie meksykańskim
Składniki dla 4-6 osób:
- łyżka oliwy
- duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 400-500 g fileta z indyka
- duża czerwona papryka
- 2 puszki krojonych pomidorów
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- pieprz, sól
- kmin rzymski
Cebulę posiekaj i przesmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj czosnek i smaż jeszcze około 2 minuty. Dodaj indyka pokrojonego w kostkę, całość przesmaż. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i smaż jeszcze chwilę. Zalej całość pomidorami, dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę, fasolę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i kminem rzymskim. Możesz dodać szczyptę ostrej czerwonej papryki lub chili. Duś około 10-15 minut.
Podawaj na przykład z ugotowanym ryżem.
Smacznego!
Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii DANIA GŁÓWNE.
Użyte sprzęty:
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!
*wpis zawiera linki afiliacyjne