Gulasz z szynki
Dzisiaj kolejna mięsna propozycja obiadowa – gulasz z szynki. Idealny zarówno na świąteczny obiad jak i taki najzwyklejszy 😉 Prosty w wykonaniu i zdecydowanie smaczny. Moim zdaniem idealny w połączeniu z dodatkiem kaszy jęczmiennej i buraczkami. Spróbuj!
Wykonanie krok po kroku w formie wideo znajdziesz na dole wpisu.
Gulasz z szynki – składniki:
- szynka (tzw. „myszka” – około 1 kg)
- łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
- por – biała część lub 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- korzeń pietruszki
- 1/4 selera
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- pieprz
- sól
- ostra papryka
- garść suszonych grzybów (opcjonalnie)
UWAGA!
W przepisie podane są grzyby leśne. Dzieci do 12 roku życia nie powinny spożywać grzybów. Jeśli przygotowujesz obiad dla całej rodziny, w której są dzieci pamiętaj aby pominąć ten składnik!
Na rozgrzanej oliwie zeszklij posiekanego pora, następnie dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze dwie minuty. Mięso oczyść z błon i pokrój na kawałki. Smaż partiami z każdej strony. Przypraw pieprzem, solą i papryką i smaż jeszcze chwilę. Jeśli lubisz ciemne sosy możesz mięso przesmażyć troszeczkę mocniej.
Warzywa korzeniowe zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do mięsa. Całość zalej gorącą tak aby przykryć mięso i warzywa. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i grzyby (opcjonalnie)..
Przykryj i duś tak długo aż mięso stanie się miękkie a warzywa prawie się rozpadną.
Sos możesz zagęścić na dwa sposoby.
Pierwszy – w niewielkiej ilości wody rozprowadź łyżeczkę mąki pszennej i łyżeczkę mąki ziemniaczanej a następnie wlej do garnka energicznie mieszając.
Drugi sposób, który osobiście preferuję, to zblendowanie warzyw z sosu razem z wywarem i dodanie ich z powrotem do garnka.
Sami zadecydujcie, który sposób będzie dla Was lepszy.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Inne propozycje obiadowe znajdziesz na blogu w zakładce dania główne.
Zapraszam Cię także na mój Instagram gdzie codziennie podrzucam pomysł na obiad.