gruszki w syropie
Przetwory

Gruszki w syropie

Pamiętam jak jadłam je w dzieciństwie!
Słodkie z tym delikatnym goździkowym posmakiem. Moja prababcia robiła je w wersji turbo słodkiej i zalewała jeszcze bardziej stężonym syropem cukrowym a potem podawała te gruszki w salaterkach jako deser do obiadu.
No mam do nich sentyment 😉

Łapcie przepis na gruszki na zimę – może ktoś się skusi?

Gruszki w syropie

Skłądniki:

  • gruszki – najlepiej twarde
  • goździki
  • cukier
  • woda

Ilość poszczególnych składników dostosuj do swoich potrzeb.
Podana ilość zalewy cukrowej wystarcza na przygotowanie około 6 litrowych słoików gruszek.

Gruszki obrane ze skóry, bez gniazd nasiennych pokrój na mniejsze kawałki i włóż do słoików.
Do każdego słoika włóż po 2-3 goździki.
W garnku przygotuj zalewę cukrową. Na każde 2 litry wody potrzebujesz 1 kg cukru. Wodę zagotuj, dodaj cukier i mieszaj aż do rozpuszczenia.
Zalewaj gruszki, zakręcaj słoiki i pasteryzuj jak zawsze.

Smacznego!

Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii PRZETWORY

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *