Gruszki w syropie
Pamiętam jak jadłam je w dzieciństwie!
Słodkie z tym delikatnym goździkowym posmakiem. Moja prababcia robiła je w wersji turbo słodkiej i zalewała jeszcze bardziej stężonym syropem cukrowym a potem podawała te gruszki w salaterkach jako deser do obiadu.
No mam do nich sentyment 😉
Łapcie przepis na gruszki na zimę – może ktoś się skusi?
Gruszki w syropie
Skłądniki:
- gruszki – najlepiej twarde
- goździki
- cukier
- woda
Ilość poszczególnych składników dostosuj do swoich potrzeb.
Podana ilość zalewy cukrowej wystarcza na przygotowanie około 6 litrowych słoików gruszek.
Gruszki obrane ze skóry, bez gniazd nasiennych pokrój na mniejsze kawałki i włóż do słoików.
Do każdego słoika włóż po 2-3 goździki.
W garnku przygotuj zalewę cukrową. Na każde 2 litry wody potrzebujesz 1 kg cukru. Wodę zagotuj, dodaj cukier i mieszaj aż do rozpuszczenia.
Zalewaj gruszki, zakręcaj słoiki i pasteryzuj jak zawsze.
Smacznego!
Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii PRZETWORY
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!
2 komentarze
Magda
Przepis wygląda interesująco:) Spróbuję swoich sił.
pszczółka robotnica
Proszę próbować! Gruszki wychodzą fenomenalne! Mam nadzieję, że w tym roku też obrodzą bo nie został mi ani jeden słoik takie były dobre!