Gofry owsiane
Lato, morze, plaża, słońce… No i budka z goframi 🙂
Dzisiaj mam dla Was nieco inne niż te tradycyjne bo gofry owsiane. Warto się na nie skusić bo oprócz walorów smakowych, te wykonane na mące owsianej będą posiadały wysoką zawartość białka, błonnika i witamin z grupy B.
Ponadto w składzie chemicznym owsa nie znajdziemy białka typowego dla mąki pszennej – glutenu.
Zawiera on natomiast aweniny, które u części społeczeństwa mogą wywoływać objawy typowej celiakii. Ponadto uprawy mogą często być zanieczyszczone innymi ziarnami zawierającymi gluten dlatego jeśli konieczne jest u Was stosowanie diety bezglutenowej polecam wybieranie mąki z kontrolowanych upraw ze specjalną etykietą „mąka owsiana bezglutenowa”.
Mąkę owsianą możesz również przygotować samodzielnie w domu blendując płatki owsiane w malakserze.
Podstawą dobrze upieczonych gofrów jest także dobra gofrownica. Mój model to dezal 301.5 – sprawdza mi się od lat. Znajdziesz ją tutaj. (Link afiliacyjny – dokonując zakupu poprzez link wspierasz niewielką kwotą działanie mojego bloga za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki temu mogę testować dla Ciebie i tworzyć nowe przepisy.)
Gofry owsiane – przepis:
Z podanych składników wyszły mi 24 sztuki. Jedna to tylko 109 kcal (B.-4,1 T-2,5 W-17)
Składniki:
- pół kilograma mąki owsianej
- 2 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1,5 składniki mleka lub napoju roślinnego
- 1,5 szklanki wody
Banany rozgnieść widelcem na papkę. Białka jaj oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
Mąkę, proszek, żółtka, banany, mleko i wodę zmiksować. Na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
Smażyć gofry na dobrze rozgrzanej gofrownicy.
Studzić na kratce.
Podawać z ulubionymi dodatkami np.: owocami, dżemem, masłem orzechowym czy cukrem pudrem.
Smacznego!
Polecam wypróbować także Gofry bez mleka, na które przepis znajdziesz na blogu.
2 komentarze
Agnieszka
Uwielbiam te gofry… często zostają mi banany, więc przepis dla mnie trafiony w 100%… gofry z innej mąki niż pszenna często nie smakują dobrze, a te są pyszne 😊
pszczółka robotnica
Bardzo się cieszę, że smakują. Też je bardzo lubię. Pozdrawiam serdecznie!