Dżem truskawkowy
Wiem, że ostatnio domowe przetwory odchodzą do lamusa. Wygoda, brak czasu sprawiają, że chętniej sięgamy po sklepowe dżemy niż robimy je samodzielnie.
Niestety smaku domowego dżemu nie da się kupić.
Zatem jeśli dysponujesz odrobiną chęci i czasu zachęcam do zachowania smaku lata w samodzielnie zrobionych przetworach. Myślę, że nie pożałujesz!
DŻEM TRUSKAWKOWY
- 7 kg truskawek
- sok z jednej cytryny
- cukier – do smaku
Truskawki umyj, usuń szypułki, przełóż do garnka, najlepiej z szerokim dnem.
Wlej sok wyciśnięty z cytryny i gotuj na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas.
Kilka razy zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia, często mieszając w celu szybszego odparowania.
Możesz wykonać test zimnego talerzyka żeby sprawdzić czy dżem jest gotowy.
W ty celu mały talerzyk wstaw do zamrażarki na około 30 minut. Po tym czasie wyjmij go i nałóż na niego odrobinę dżemu. Pochyl talerzyk i zobacz jak zachowuje się dżem. Jeśli spływa z talerzyka należy go jeszcze trochę odparować. Jeśli prawie wcale się nie przemieszcza możesz przekładać dżem do słoików. 😉
Kiedy gęstość dżemu jest dla Ciebie zadowalająca, posmakuj go i dodaj taką ilość cukru jaka jest dla Ciebie odpowiednia.
Zawsze robię to na końcu lub wcale jeśli dżem jest słodki.
Przełóż do słoiczków i pasteryzuj. Czas pasteryzacji dostosuj do wielkości słoików.
Samcznego!
Dżem truskawkowy idealnie sprawdzi się jako dodatek do domowej chałki.