twarogowe placuszki z jagodami
Śniadania

Twarogowe placuszki z jagodami

Te placuszki z jagodami pokocha cała Twoja rodzina! Są po prostu pyszne – nie ma co ukrywać
Lekkie, słodkie i szybkie w wykonaniu. Idealne na śniadanie, drugie śniadanie czy przekąskę. Możesz zrobić wcześniej i zabrać na wynos do pracy. Pełna dowolność 😉
Mam nadzieję, że dasz się skusić!

Placuszki z jagodami – ok 16 sztuk

Składniki:
  • 250 g chudego twarogu
  • 2 jajka
  • łyżka ksylitolu (lub innego słodzidła np. erytrytolu, cukru – jeśli lubisz bardziej słodkie – daj więcej)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej lub orkiszowej białej
  • ok 3/4 szklanki jagód

Białka oddziel od żółtek.
Twaróg rozgnieć widelcem razem z żółtkami i cukrem, dodaj jogurt naturalny, wymieszaj. Następnie dodaj mąkę i ponownie wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę.
Dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
Na końcu dodaj jagody.
Smaż z dwóch stron na wolnym ogniu na delikatnie natłuszczonej patelni. Przewracaj placki na drugą stronę dopiero kiedy dobrze się przysmażą.

Smacznego!

Wypróbuj także:
Jogurtowe placki z borówkami
Otrębowe placuszki z truskawkami

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *