drożdżowy wieniec z cynamonem
Drożdżowe,  Ciasta

Drożdżowy wieniec z cynamonem

Ciasto drożdżowe niejedno ma oblicze! A ten drożdżowy wieniec z cynamonem nie tylko zachwyci Was wyglądem ale i smakiem. Puszyste ciasto drożdżowe z nutą cynamonu to zawsze dobry pomysł.
Zapraszam!

Drożdżowy wieniec z cynamonem

Rozczyn:

  • 170 g ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 35 g świeżych drożdży

Drożdże rozprowadź w ciepłym (nie gorącym!) mleku z cukrem. Dodaj 2 łyżki mąki (z ilości podanej do całości ciasta), przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na kilka minut aż drożdże ruszą.

Do rozczynu dodaj:

  • 380 g mąki (minus dwie łyżki które daliśmy wcześniej)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 80 g rozpuszczonego i schłodzonego masła

Wyrabiaj ciasto około 10-15 minut ręką lub przy użyciu robota kuchennego. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Przełóż na blat i rozwałkuj na duży prostokąt. Posmaruj cienką warstwą miękkiego masła (około 2 łyżki)

Posyp mieszanką:

  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Zwiń ciasto w rulon, przetnij na pół i zapleć wokół siebie. (Patrz zdjęcia poniżej)
Złącz ze sobą końce formując wieniec.

Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką na czas nagrzewania piekarnika do ponownego wyrastania.
Posmaruj jajkiem rozmąconym z łyżką mleka.
Piecz około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

Wypróbuj pozostałe propozycje z mojego bloga z kategorii DROŻDŻOWE.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *