Chałka z prażonymi jabłkami
Połączenie ciasta drożdżowego z jabłkami i cynamonem – przepyszna, miękka i rozpływająca się w ustach chałka z prażonymi jabłkami – to jest coś czego koniecznie musisz spróbować!
Zapraszam!
Chałka z prażonymi jabłkami
Rozczyn:
- 160 g ciepłego mleka
- 2 łyżki cukru
- 30 g świeżych drożdży
Dokładnie wymieszaj, dodaj 2 łyżki mąki z ilości podanej do całości ciasta, przykryj i poczekaj chwilę aż drożdże ruszą.
Do rozczynu dodaj:
- 400 g mąki pszennej lub orkiszowej białej (minus 2 łyżki które daliśmy do rozczynu)
- 50 g roztopionego i przestudzonego masła
- szczyptę soli
- 1 jajko
- 1 żółtko
Wyrabiaj ciasto ręką lub w robocie około 10-15 minut aż będzie gładkie i elastyczne.
Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, na około 60 minut. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
W międzyczasie obierz i pokrój w drobną kostkę
- 4 -5 średnich jabłek
Włóż je do garnka, przykryj i duś pod przykryciem aż lekko zmiękną, ale nie będą rozgotowane. Pod koniec dodaj:
- 1 łyżkę cukru
- 1 łyżeczkę cynamonu
- około 50 g rodzynek i wymieszaj (opcjonalnie)
Ciasto drożdżowe podziel na 3 części, każdą z nich rozwałkuj na długi prostokąt.
Wyłóż 1/3 jabłek, zawiń w rulon i zlep dokładnie. Z trzech rulonów zapleć warkocz, przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką na czas nagrzewania piekarnika.
Przed pieczeniem posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i posyp mieszanką:
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii DROŻDŻOWE.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!