chałka z prażonymi jabłkami
Drożdżowe,  Ciasta,  Desery

Chałka z prażonymi jabłkami

Połączenie ciasta drożdżowego z jabłkami i cynamonem – przepyszna, miękka i rozpływająca się w ustach chałka z prażonymi jabłkami – to jest coś czego koniecznie musisz spróbować!
Zapraszam!

Chałka z prażonymi jabłkami

Rozczyn:

  • 160 g ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 30 g świeżych drożdży

Dokładnie wymieszaj, dodaj 2 łyżki mąki z ilości podanej do całości ciasta, przykryj i poczekaj chwilę aż drożdże ruszą.

Do rozczynu dodaj:

  • 400 g mąki pszennej lub orkiszowej białej (minus 2 łyżki które daliśmy do rozczynu)
  • 50 g roztopionego i przestudzonego masła
  • szczyptę soli
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Wyrabiaj ciasto ręką lub w robocie około 10-15 minut aż będzie gładkie i elastyczne.
Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, na około 60 minut. Ciasto musi podwoić swoją objętość.

W międzyczasie obierz i pokrój w drobną kostkę

  • 4 -5 średnich jabłek

Włóż je do garnka, przykryj i duś pod przykryciem aż lekko zmiękną, ale nie będą rozgotowane. Pod koniec dodaj:

  • 1 łyżkę cukru
  • 1 łyżeczkę cynamonu
  • około 50 g rodzynek i wymieszaj (opcjonalnie)

Ciasto drożdżowe podziel na 3 części, każdą z nich rozwałkuj na długi prostokąt.
Wyłóż 1/3 jabłek, zawiń w rulon i zlep dokładnie. Z trzech rulonów zapleć warkocz, przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką na czas nagrzewania piekarnika.
Przed pieczeniem posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i posyp mieszanką:

  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii DROŻDŻOWE.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *