Drożdżówki z makiem
Pyszne, mięciutkie i słodkie drożdżówki z makiem. Nie wiem jak Ty, ale ja bardzo lubię. Dlatego bez zbędnych wstępów zapraszam do wypróbowania tego przepisu 😉
Drożdżówki z makiem
Ciasto:
- 190 g ciepłego mleka
- 35 g świeżych drożdży
- 30 g cukru
- 80 g rozpuszczonego i schłodzonego masła
- 400 g mąki
- szczypta soli
- 1 jajko
Drożdże rozprowadź w ciepłym mleku z cukrem, dodaj 2 łyżki mąki, przykryj ściereczką i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce aż drożdże ruszą.
Następnie dodaj resztę mąki, jajko, sól i masło i wyrabiają ciasto około 10-15 minut za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Musi podwoić swoją objętość.
Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt. Posmaruj masą makową, zwiń w rulon, pokrój na kawałki. Końcówkę drewnianej łyżki obsyp mąką i na środku drożdżówki zrób wgłębienie.
Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką na czas nagrzewania piekarnika.
Posmaruj rozmąconym jajkiem.
Piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Drożdżówki możesz dodatkowo polukrować.
Masa makowa:
- 100 g suchego mielonego maku
- 250 ml mleka
- bakalie (rodzynki, orzechy, morele, migdały)
- 1-2 łyżki miodu
Mak wsyp do ciepłego mleka i gotuj na wolnym ogniu aż mak wchłonie cały płyn. Wyłącz i dodaj miód oraz posiekane drobno bakalie, wymieszaj. Ilość bakalii dostosuj do swoich upodobań. U mnie po około garści wyżej wymienionych.
Smacznego!
Wypróbuj także inne moje propozycje z kategorii DROŻDŻOWE.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!