Drożdżówki z jabłkami
Puszyste, słodkie i proste do wykonania drożdżówki z jabłkami – koniecznie musisz ich spróbować. Do popołudniowej kawy, na wynos do pracy czy do szkoły – idealne!
Zapraszam!
Drożdżówki z jabłkami – 8 sztuk
Rozczyn:
- 40 g świeżych drożdży
- 180 g ciepłego mleka
- 2 łyżki cukru
Rozprowadzić drożdże w mleku z cukrem, dodać dwie łyżki mąki z ilości podanej do całości ciasta, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut aż drożdże ruszą.
Do rozczynu dodać:
- 380 g mąki (minus dwie łyżki które daliśmy wcześniej)
- szczypta soli
- 1 jajko
- 80 g rozpuszczonego i schłodzonego masła
Wyrobić ciasto ręcznie lub za pomocą robota planetarnego przez około 10-15minut, przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić objętość.
Kiedy ciasto będzie rosło:
- 1-2 jabłka obrać i podzielić na małe półksiężyce, dodać do nich:
- 1 łyżeczkę cynamonu
- 1 łyżkę cukru
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Z każdej uformować kulę, rozpłaszczyć na kształt koła. Nakładać po kilka kawałków jabłka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką na czas nagrzewania piekarnika.
Posmarować rozmąconym jajkiem z łyżką mleka.
Posypać kruszonką:
- 50 g zimnego masła
- 4 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
Rozetrzeć w palcach masło z cukrem i mąką na sypką kruszonkę. W razie potrzeby podsypać mąką.
Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczone drożdżówki studzić na kratce a następnie polukrować.
Smacznego!
Wypróbuj inne propozycje z mojego bloga z kategorii DROŻDŻOWE.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!
Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.