drożdżówki z jabłkami
Drożdżowe,  Ciastka

Drożdżówki z jabłkami

Puszyste, słodkie i proste do wykonania drożdżówki z jabłkami – koniecznie musisz ich spróbować. Do popołudniowej kawy, na wynos do pracy czy do szkoły – idealne!
Zapraszam!

Drożdżówki z jabłkami – 8 sztuk

Rozczyn:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 180 g ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru

Rozprowadzić drożdże w mleku z cukrem, dodać dwie łyżki mąki z ilości podanej do całości ciasta, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut aż drożdże ruszą.

Do rozczynu dodać:

  • 380 g mąki (minus dwie łyżki które daliśmy wcześniej)
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 80 g rozpuszczonego i schłodzonego masła

Wyrobić ciasto ręcznie lub za pomocą robota planetarnego przez około 10-15minut, przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić objętość.

Kiedy ciasto będzie rosło:

  • 1-2 jabłka obrać i podzielić na małe półksiężyce, dodać do nich:
  • 1 łyżeczkę cynamonu
  • 1 łyżkę cukru

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Z każdej uformować kulę, rozpłaszczyć na kształt koła. Nakładać po kilka kawałków jabłka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką na czas nagrzewania piekarnika.
Posmarować rozmąconym jajkiem z łyżką mleka.

Posypać kruszonką:

  • 50 g zimnego masła
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru

Rozetrzeć w palcach masło z cukrem i mąką na sypką kruszonkę. W razie potrzeby podsypać mąką.

Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Upieczone drożdżówki studzić na kratce a następnie polukrować.

Smacznego!

Wypróbuj inne propozycje z mojego bloga z kategorii DROŻDŻOWE.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *