Drożdżówki z budyniem
Czy jest coś lepszego niż drożdżówka do kawy? A domowa drożdżówka z budyniem? To już chyba mówi samo za siebie 😉 Pyszne, puszyste ciasto drożdżowe wypełnione budyniem i polane słodkim lukrem – nie wiem jak u Was, ale mnie na samą myśl ślinka cieknie!
Zapraszam po przepis!
Drożdżówki z budyniem
Rozczyn:
- 150 g ciepłego mleka
- 2 łyżki cukru
- 35 g świeżych drożdży
- 30 g mąki
Do ciepłego (nie gorącego!) mleka rozkrusz drożdże, dodaj cukier i wymieszaj. Dodaj mąkę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na kilka minut aż drożdże ruszą.
Do rozczynu dodaj:
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczyptę soli
- 340 g mąki
- 70 g rozpuszczonego i schłodzonego masła
Wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą robota planetarnego około 15 minut, następnie przykryj miskę z ciastem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
W tym czasie ugotuj budyń.
Budyń:
- 300 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- budyń śmietankowy
Budyń ugotuj według instrukcji na opakowaniu używając mniejszej ilości mleka. Wylej na miseczkę, przykryj folią i pozostaw do wystudzenia. Folię spożywczą dociśnij dokładnie do budyniu – w ten sposób nie powstanie „kożuch”.
Ciasto podziel na 8 kawałków. Każdy uformuj w rulon, zwiń wokół siebie i w kółko, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką na czas nagrzewania piekarnika.
Do rękawa cukierniczego przełóż wystudzony budyń. Wypełnij dziurki w cieście.
Brzegi posmaruj pozostałym białkiem roztrzepanym z łyżką mleka.
Piecz około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Polukruj lub nie.
Smacznego!
Wypróbuj innych wypieków z kategorii DROŻDŻOWE z mojego bloga.
Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!