Drożdżowe zawijańce z cynamonem i czekoladą
Ciasto drożdżowe! Jedno z moich ukochanych bo można z niego czarować co tylko się chce – wystarczy tylko zmienić sposób zawijania i mamy kolejny efektowny deser, który zaskoczy nie tylko smakiem, ale też wyglądem.
Drożdżowe zawijańce z cynamonem i czekoladą są tego dowodem.
Spróbuj koniecznie!
Film z wykonaniem krok po kroku jak zawinąć ciasto znajdziesz na dole wpisu.
Drożdżowe zawijańce z cynamonem i czekoladą
Rozczyn:
- 150 ml ciepłego mleka
- 2 łyżki cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 2 łyżki mąki (z ilości podanej do ciasta)
Drożdże rozprowadź w ciepłym (nie gorącym!) mleku z cukrem, dodaj mąkę, przykryj ściereczką i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce aż drożdże ruszą.
Pozostałe składniki:
- 330 g mąki (minus dwie łyżki które daliśmy wcześniej)
- szczypta soli
- 1 jajko
- 50 g rozpuszczonego i schłodzonego masła
Wszystkie składniki razem z rozczynem umieść w misie i wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne przez około 10 minut. Możesz to zrobić ręcznie lub za pomocą robota planetarnego z odpowiednią końcówką. (Ja używam robota Russell Hobbs – film z jego recenzją znajdziesz na dole wpisu.)
Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Musi podwoić swoją objętość.
Następnie rozwałkuj ciasto na duży prostokąt.
Posmaruj miękkim masłem. Następnie posyp mieszanką:
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka cynamonu
Na to zetrzyj 2-3 kostki gorzkiej czekolady.
Złóż ciasto na 3. Podziel na 8 kawałków. Każdy kawałek natnij prawie do końca dzieląc go na 3 części – zapleć z nich warkocz i zwiń.
Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj do ponownego wyrastania na ok 20 minut.
Posmaruj rozmąconym jajkiem.
Piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Film krok po kroku
Wypróbuj inne propozycje z kategorii DROŻDŻOWE na moim blogu.
Recenzja robota planetarnego Russel Hobbs
Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!