Delicja czyli ciasto z jabłkową galaretką
Delicja to ciasto z jabłkową galaretką i delikatnym kremem mascarpone. Jest szybkie i proste do wykonania więc na pewno sobie poradzisz 😉 a Twoi goście czy domownicy będą zachwyceni.
Delicja – składniki (forma 25x35cm):
Biszkopt:
- 6 jajek
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 180 g mąki pszennej
- 210 g drobnego cukru
Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę a następnie dodawaj cukier łyżka po łyżce aż cukier całkowicie się rozpuści. Możesz to łatwo sprawdzić biorąc odrobinę piany i rozcierając ją między palcami. Jeśli nie wyczuwasz cukru, możesz zacząć dodawać żółtka. Miksuj tylko do połączenia składników. W dwóch porcjach dodaj przesiane mąki, a następnie delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w temperaturze 160-165 stopni przez około 35-40 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika i upuść go na blat z wysokości około 20 cm. Pozostaw do wystudzenia.
Wskazówki odnośnie wypieku biszkoptów znajdziesz we wpisie: „Jak upiec idealny biszkopt?”
Krem mascarpone:
- 500 g serka mascarpone
- 200 g śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Składniki umieść w misie miksera i zmiksuj na średnich obrotach aż do momentu uzyskania gęstego gładkiego kremu.
Galaretka jabłkowa:
- duży litrowy słoik musu jabłkowego
- 3 galaretki (najlepiej jasne: cytrynowe lub pomarańczowe)
- 500 ml wody
Galaretki rozpuść w gorącej wodzie i pozostaw do lekkiego stężenia. Następnie zmiksuj je za pomocą blendera z musem jabłkowym.
Polewa czekoladowa:
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki ciemnego kakao
Wszystkie składniki podgrzać na wolnym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia cukru i połączenia składników, perzstudź.
Składanie ciasta:
Na upieczony ostudzony biszkopt wyłóż krem mascarpone i rozsmaruj go po całości.
Następnie wylej tężejącą galaretkę jabłkową i wstaw ciasto do lodówki. Kiedy galaretka całkowicie się zetnie polej ciasto polewą czekoladową.
Wpis zawiera linki do programu afiliacyjnego. Kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie i rozwój mojego bloga za co bardzo Ci dziękuję.